Pivovar není „sekáč“ na rohu

Město Pardubice - 17. 11. 2022
Pivovar není „sekáč“ na rohu

PARDUBICE – Šok, znechucení a rozčarování. Takové jsou první reakce veřejnosti na úterní zprávu o chystaném úplném zastavení výroby v Pardubickém pivovaru, k němuž by mělo dojít od března 2023. Ve středu k věci zaujalo stanovisko také vedení pardubické radnice.

 

Vyjádření primátora Pardubic a jeho náměstků k záměru společnosti Pivovary Staropramen, s.r.o. k úplnému zastavení výroby v Pivovaru Pardubice, a.s.

 

Vyjadřujeme hrubý nesouhlas se záměrem společnosti Pivovary Staropramen úplně zastavit výrobu v pardubickém pivovaru. Stejně tak jsme rozčarováni způsobem, kterým jsme se o tomto záměru dozvěděli. Respektive nedozvěděli, nebýt médií, která chtěla naši reakci na tento záměr.

 

Jaká může být naše reakce? Jedině zděšení, nepochopení, zklamání. Zvláště v době, kdy malé regionální pivovary zažívají boom. Ano, město Pardubice nemá žádný podíl ani ve společnosti Pardubický pivovar, a.s. ani ve společnosti Pivovary Staropramen, s.r.o., ale pokládáme za přinejmenším slušné, aby nás, město, o tomto záměru hlavní akcionář alespoň informoval. Odmítáme, aby se k Pardubickému pivovaru přistupovalo jako k „sekáči“ na rohu.

 

Proč? Protože „náš“ pivovar je s Pardubicemi nerozlučně spjat. Je to pomyslné rodinné stříbro, tradice, která se píše 151 let. A to už něco je, více než 10 generací! Co všechno pivovar přežil, na co všechno si pamatuje, jaké množství lidí s ním spojilo svůj pracovní život – a mnohdy i celý. A najednou jako by to nebylo. Jsme hrdi na pardubický pivovar, jsme pyšní na jeho jedinečné výrobky, děkujeme všem, kteří se na úspěchu podíleli. Navíc areál pivovaru je neodmyslitelně spojen s řadou již tradičních kulturních akcí. A o to nesmíme přijít.

 

Uděláme maximum pro to, abychom zachránili alespoň značku, ke které se třeba jednou někdo přihlásí. Okamžitě iniciujeme jednání s majoritním akcionářem Pivovaru Pardubice, jehož cílem by mělo být zachování pivovarnictví v Pardubicích. Pardubický pivovar a jeho pivo patří k pardubickému regionu stejně jako Pernštejnové, perník nebo koně.

 

Primátor JAN NADRCHAL a náměstci primátora JAKUB RYCHTECKÝ, JIŘINA KLČOVÁ, RENÉ ŽIVNÝ, JAN HRABAL

 

Ilustrační foto: pivnici.cz

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý