Taiwan má zájem o spolupráci

Region - 18. 11. 2022
Taiwan má zájem o spolupráci

PARDUBICE - O možném prohloubení kooperace na poli vědy, výzkumu, smart-city či spolupráce s firmou Foxconn jednali ve středu zástupci Pardubického kraje a města Pardubic s vedením Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v České republice. Ti oběma samosprávám prezentovali své stávající aktivity na území České republiky.

 

V dubnu 2020 darovala taiwanská strana kraji 16 plicních ventilátorů a 100 celoobličejových masek pro Nemocnici Pardubického kraje v rámci boje s koronavirem. „Se zástupci Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v České republice navazujeme na naše setkání v době počínající koronavirové pandemie, kdy taiwanská strana velmi rychle zareagovala,“ připomněl hejtman Martin Netolický více než dva roky staré setkání v Praze.

 

To středeční bylo především o rozvoji spolupráce na úrovni kraje a města v rámci oblasti smart-city, kyberbezpečnosti, vědy, výzkumu, ale také o spolupráci s firmou Foxconn. „V oblasti zavádění moderních technologií může být jistě Taiwan naším partnerem a určitě se nebráníme spolupráci na konkrétních prvcích smart-city, což jsou podle mého všechna řešení, která usnadní občanům, ale i například našim organizacím jejich fungování,“ sdělil hejtman, který se zúčastnil jednání společně s náměstkem Romanem Línkem.

 

Výrazná část setkání pak byla zaměřena na spolupráci s taiwanskou společností Foxconn, která patří mezi největší zaměstnavatele v regionu a do budoucna plánuje svůj další rozvoj. „S vedením společnost Foxconn jsme dlouhodobě v kontaktu a hovoříme o vzájemné symbióze s městem, pro které se samozřejmě jedná o významného zaměstnavatele. Vzhledem k plánovanému rozvoji je pro nás důležité vědět, o jakou strukturu nových zaměstnanců by se mělo jednat, jak bude zajištěno jejich ubytování a další občanská vybavenost, pokud by se nemělo jednat o zaměstnance z Pardubic a blízkého okolí,“ uvedl primátor Jan Nadrchal.

 

Kraj a město jsou vlastníky civilní části pardubického letiště, a proto se nabízí pro potřeby logistiky společnosti právě tato cesta. „V rámci omezování kamionové dopravy se samozřejmě nabízí pro dopravu nákladu pardubické letiště. Ostatně vzdálenost podniku od letiště je v řádu deseti kilometrů, a tak budeme chtít společně s městem otevřít debatu i na toto téma,“ řekl hejtman. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury