Zazní Vánoční kantáta

Kultura - 01. 12. 2022
Zazní Vánoční kantáta

PARDUBICE - V předvečer druhé adventní neděle se v Sukově síni Domu hudby uskuteční Vánoční koncert, který nabídne Vánoční kantátu Leopolda Koželuha. Ta zazní po více než 200 letech v obnovené světové premiéře.

 

Jedná se o skladbu, která byla na přelomu osmnáctého a devatenáctého století uváděna celkem často. Od té doby jako by se po ní slehla zem a dílo bylo dlouho považováno za ztracené, dokud jej v nedávné době v archivu ve Florencii neobjevil švédský badatel Daniel Bernhardsson. Díky jeho objevu a následné práci dalších odborníků, v čele s muzikologem Jiřím Štilcem, který se spolupodílel na českém překladu, ji můžete slyšet v Pardubicích pod taktovkou dirigenta Marka Štilce, a to ve skvělém obsazení.

 

V doprovodu Komorní filharmonie Pardubice se představí tenorista Petr Nekoranec, sopranistka Michaela Šrůmová, barytonista Jakub Hliněnský a Český chlapecký sbor Boni pueri. Vánoční kantáta je posluchačsky přívětivou skladbou, bohatou na střídání působivých sólových a sborových partů. Slyšet ji v provedení chlapeckého sboru Boni pueri a vynikajících sólistů bude úžasný zážitek a rozhodně navodí slavnostní vánoční atmosféru. Svým dějem se dotýká jak příběhu narození Ježíše Krista v Betlémě, tak dalších biblických příběhů.

 

Vánoční koncert se uskuteční v sobotu 3. prosince od 19 hodin v Sukově síni Domu hudby.  Vstupenky lze zakoupit v Turistickém informačním centru, prostřednictvím online webu www.kfpar.cz či na večerní pokladně před koncertem. (AŽ) Repro: KF

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková