Pro stavebníky, občany i úřady

Region - 08. 12. 2022
Pro stavebníky, občany i úřady

PARDUBICE - O rozvoji spolupráce mezi Pardubickým krajem a Sdružením místních samospráv ČR jednal hejtman Martin Netolický s celostátním i krajským vedením této organizace zastupující zájmy měst a obcí. Na základě tohoto jednání dojde k aktualizaci memoranda z roku 2018, kterou bude obcím v kraji prostřednictvím SMS ČR umožněn zvýhodněný přístup k systému podpory v souvislosti se vznikem digitální technické mapy.

 

„Digitální technická mapa je de facto datovým mixem, který bude k dispozici pro stavebníky, občany i úřady. Ti všichni budou mít přístup k detailním mapovým podkladům ve vysokém rozlišení, které vznikají díky přesnému leteckému snímkování, prostorovému sběru dat a dalším moderním technologiím. Vzhledem k tomu, že by digitální technická mapa měla fungovat nejpozději od roku 2024, tak na úrovni kraje děláme maximum proto, abychom byli připraveni. Stejně tak by měly postupovat města a obce, a proto nás se svojí nabídkou oslovilo Sdružení místních samospráv, se kterým máme uzavřené memorandum o spolupráci. SMS připravuje systém podpory a softwarového řešení, které obcím vyřeší povinnosti spojené se vznikem digitální technické mapy. Podpisem aktualizace memoranda, které jsme podepsali v roce 2018, by všechny obce v našem kraji získaly přístup k připravovanému řešení za zvýhodněných podmínek,“ řekl hejtman Martin Netolický po jednání s předsedkyní SMS ČR Eliškou Olšákovou, místopředsedou SMS ČR Oldřichem Vávrou a vedením krajského předsednictva SMS ČR.

 

„Na základě zvýšené poptávky od obcí společně přinášíme konkrétní řešení, které jim s vkládáním dat do digitálních technických map a jejich aktualizací pomůže,“ sdělila Eliška Olšáková, předsedkyně SMS ČR. „Díky spolupráci s Ness Czech a SMSData vzniká softwarový IT nástroj, umožňující jak vkládat změny v dopravní a technické infrastruktuře obcí do krajských digitálních technických map, tak zajištění služeb kompetenčního centra a helpline a dalších doplňkových služeb,” doplnila Olšáková. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech