Jedinečné příběhy v hudbě

Kultura - 09. 12. 2022
Jedinečné příběhy v hudbě

PARDUBICE - Při prosincových abonentních koncertech v Komorní filharmonii se po tři za sebou jdoucí večery představí jako host vynikající violoncellista Emil Rovner. Půjde o jeho vůbec první vystoupení s Komorní filharmonií Pardubice a při této příležitosti zazní v jeho provedení hned dvě díla.

 

V české premiéře uvede Koncert pro violoncello a orchestr Jakobův sen od Barucha Berlinera. „Jakobův sen je přímo protkán prvky židovské lidové hudby, což u nás uslyšíte málokdy, a těšíme se na vyloženě strhující závěr této skladby, při kterém se bude moci zapojit i publikum. Bude to pro všechny jistě neobvyklý zážitek,“ prozradila koncertní manažerka Vladislava Kopecká.

 

Druhou skladbou v podání Emila Rovnera, který působí jako profesor na drážďanské Hochschule für Musik Carl Maria von Weber, bude Concertino pro violoncello a orchestr Mieczyslawa Weinberga. V obou případech se jedná o díla autorů židovského původu, a i proto nad koncerty převzala záštitu velvyslankyně státu Izrael v České republice Její Excelence Anna Azari.

 

Pod taktovkou šéfdirigenta Stanislava Vavřínka zazní ještě dvě další, skoro až pohádkově znějící kompozice. Jsou jimi Pohádka o krásné Meluzíně Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a suita z baletu Čarodějná láska Manuela de Fally.

 

 

Koncerty Jedinečné příběhy v hudbě se uskuteční v pondělí 12.12., v úterý 13.12. a ve středu 14.12. v Sukově síni Domu hudby vždy od 19 hodin. Vstupenky lze zakoupit v Turistickém informačním centru v Machoňově pasáži v Pardubicích, prostřednictvím online webu www.kfpar.cz či na večerní pokladně před koncertem. (AŽ) Foto: KFP (Na snímku Emil Rovner)

Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice