Aleš Imramovský, uznávaný chemik

Region - 19. 12. 2022
Aleš Imramovský, uznávaný chemik

PARDUBICE / PRAHA - Expert na syntézu organických specialit Aleš Imramovský z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice se stal novým profesorem pro obor Technologie organických látek. Dekret převzal od ministra školství, mládeže a tělovýchovy právě dnes.



Profesor Imramovský je uznávaný organický chemik, kterému se úspěšně daří přenášet výsledky svého výzkumu do praktického využití i do vzdělávací činnosti. Univerzita Pardubice nabízí studentům možnost učit se od skvělých expertů, a také se zapojit společně s nimi do vědecké práce a posunout jakýkoliv obor na další úroveň,“ říká rektor Univerzity Pardubice Libor Čapek.



Vědecky se profesor Imramovský orientuje na oblast syntézy organických látek. Vede Oddělení technologie organických látek v Ústavu organické chemie a technologie. Zabývá se návrhy technologií biologicky aktivních organických sloučenin, syntézou biologicky aktivních sloučenin pro potřeby urgentní medicíny a forenzní toxikologie, syntézou originálních biologicky aktivních sloučenin a meziproduktů, a také inovativními syntetickými postupy. Je autorem a spoluautorem více než 60 odborných publikací v recenzovaných časopisech. Jeho tým realizoval v chemických výrobách dva vynálezy (patenty) a šest tzv. ověřených technologií. Letos získal Cenu rektora Univerzity Pardubice za optimalizaci výroby Corey alkoholu-a (-) a následnou komercionalizaci této technologie. Je držitelem Ceny Alfreda Badera v oboru bioanorganické a bioorganické chemie, a také Ceny Josefa Hlávky.

Prof. IngAleš Imramovský, Ph.D. (42) je absolventem SPŠCH v Pardubicích a oboru Chemie a technická chemie na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Doktorské studium absolvoval na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Praze v oboru Bioorganická chemie. Po návratu na Univerzitu Pardubice pokračoval na domovské fakultě v oboru Technologie organických látek a tématem jeho habilitační práce byl Výzkum a vývoj nových antimikrobiálních a antifungálních sloučenin s ohledem na jejich technologickou realizaci. Docentem pro obor „Technologie organických látek“ byl jmenován rektorem Univerzity Pardubice v roce 2013.



Profesorské řízení je náročný proces, který začíná vždy na příslušné fakultě a zahrnuje požadavky na kandidáta a jeho vědecké a pedagogické výsledky, ke kterým se vyjadřuje komise tvořená profesory z oboru. Součástí přihlášky jsou i doporučující dopisy od významných domácích nebo zahraničních expertů. Přihláškou se zabývá Vědecká rada fakulty formou veřejné profesorské přednášky spojené s diskusí. Poté jde návrh k členům Vědecké rady univerzity. Návrhy na jmenování profesorů schvaluje po veřejné přednášce a diskusi Vědecká rada Univerzity Pardubice. Ta doporučí rektorovi univerzity, aby návrh na jmenování prezidentem republiky předložil ministrovi školství, mládeže a tělovýchovy ČR.



Na 7 fakultách Univerzity Pardubice v tuto chvíli působí více než sedm desítek profesorů. Na návrh Univerzity Pardubice prezident ČR jmenoval ke konci listopadu profesorem také doc. Martina Kubala z VŠCHT Praha pro obor Enviromentální chemie a inženýrství. (MaM) Foto: M.REINBERK (Na snímku profesor Aleš Imramovský)

Mohlo by vás zajímat:

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku