Den bezpečnějšího internetu

Region - 04. 01. 2023
Den bezpečnějšího internetu

PARDUBICKÝ KRAJ - Aby byl internet dobrým sluhou a ne zlým pánem, může ovlivnit každý z nás. Jen je třeba chovat se obezřetně a uvědomit si, že ve virtuálním prostředí se každý musí chovat jak v reálném světě.

 

To, že nikdo nedává nic zadarmo nebo výrazně výhodně, by mělo být víc než zřejmé. Stejně tak jako nikdo bezmyšlenkovitě nepředá klíče od svého domu nebo bytu komukoliv, běžně nesděluje svá hesla nebo identifikační údaje druhé osobě.

 

Blíží se 20. ročník „Dne bezpečnějšího internetu“ a my se při našich preventivních akcích jako v uplynulém roce více zaměříme na předávání rad osloveným uživatelům internetu, tak aby jejich identita i finanční prostředky byly v bezpečí. Cílem prevence je předat informace o různých druzích podvodů, nabourání se do soukromých komunikačních účtů nebo úniku citlivých informací v kyberprostoru, které v našem kraji zaznamenáváme.

 

PREVENTIVNÍ RADY:

 

• bezpečný prodej přes internetové bazary je možný jen v případě, že kupujícímu nesdělíte identifikační údaje k platební kartě nebo přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. V opačném případě jde v 99,9 % o tzv. reverzní internetový podvod a obětí se stáváte vy jako prodávající. Pachatelé často využívají phishingové stránky, které se tváří jako webové stránky přepravních společností.

 

• pozor na falešného bankéře (pracovníka banky), či další podvodné úřední osoby, které od Vás pod legendou napadení vašeho bankovního účtu, požadují okamžitý výběr hotovosti s následným vložením do bitcoinmatu.

 

• v internetovém prohlížeči vždy pečlivě kontrolujte zadanou adresu, kterou otvíráte a bedlivě čtěte zprávy od vaší banky.

 

• nejlevnější zboží na internetu nemusí být reálné, čtěte recenze, zjistěte si historii obchodu, jeho sídlo a jaké možnosti platby nabízí.  

 

• vyhodnocujte riziko rychlých investic, nereálně vysoké zisky mohou být podvodné.

 

• používejte silná hesla do internetového bankovnictví, sociální sítě i ostatní účty na internetu, nejlépe kombinaci velkých a malých písmen, číslic a speciálních znaků, tak zabráníte jejich snadnému prolomení a vaše finance i informace zůstanou v bezpečí.

 

• střežte si své soukromí, nesdílejte intimní obsah přes internet, uniklé informace vám mohou způsobit psychické obtíže nebo i trestní stíhání.

 

• pravidelně aktualizujte operační systém a používejte antivirový software.

por. Mgr. LENKA VILÍMKOVÁ, Krajské ředitelství Policie ČR Pardubice    Foto: PČR    

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury