Vyhledání je velmi snadné

Region - 05. 01. 2023
Vyhledání je velmi snadné

PARDUBICKO - Pardubický kraj postupně se svými organizacemi (Východočeské muzeum v Pardubicích, Regionální muzeum v Chrudimi, Regionální muzeum v Litomyšli, Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě a Gočárova galerie) zpřístupňuje odborné i široké veřejnosti digitalizované sbírkové předměty. Najdete je na prezentačním portálu sbírek Pardubického kraje Klíč ke sbírkám (www.klickesbirkam.cz). V současné době obsahuje na 120 tisíc položek a vyhledávání v něm značně zjednodušil nový systém.

 

„Portál vznikl už v roce 2015 v rámci evropského projektu. Vloni ale prošel významnou proměnou, která vylepšila jeho uživatelské vlastnosti. Doplněno bylo fulltextové vyhledávání, třídění, časová osa, virtuální výstavy a kolekce předmětů. V současné době je digitalizováno už asi dvacet procent našich sbírek a tento proces plynule pokračuje. Věřím, že portál bude užitečný nejen pro badatele a odborníky, kteří si třeba chtějí zapůjčit některé naše předměty do tematických výstav, ale i pro laiky, kteří chtějí do některých sbírek nahlédnout,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.

 

Portál je zdarma přístupný a vyhledávání v něm je jednoduché. Zájemci mohou zvolit buď vyhledávání podle zadaných slov (fulltextové), nebo podle kulturní instituce, typu sbírky, materiálu, geografie či datace. V případě výtvarných děl nabízí vyhledávač také řadu kategorií.

 

„Kurátoři sbírek z jednotlivých organizací zde mohou vytvářet digitální výstavy s díly z více institucí, což se nám osvědčilo už v době pandemie. Ale i nyní má portál přidanou v hodnotu v tom, že na něm můžeme představit sbírkové předměty, které nemohou být fyzicky vystaveny, jako je například rozebraná skleněná mozaika z nemocnice, případně mohou kurátoři své výstavy doprovodit rozsáhlejšími texty a dalšími doplňky, které není možné ve výstavních síních z prostorových důvodů uvést,“ dodal Roman Línek. (zun) Foto: Pk (Na snímku uložená rozebraná mozaika z Pardubické nemocnice, Jindřich Rejnart: Radostné mládí – síla dospělosti – spokojené stáří)

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury