Obor, který studenty baví

Region - 02. 02. 2023
Obor, který studenty baví

PARDUBICE / CAMBRIDGE / OXFORD - Letošní 8. ročník soutěže středoškoláků s názvem Chemiklání se poprvé odehraje na třech univerzitách, a to v České republice a ve Velké Británii. Organizátorům se koncept pro nadané studenty podařilo přenést z Univerzity Pardubice také na celosvětově známé a prestižní školy Univerzitu v Cambridgi a Univerzitu v Oxfordu.

 

Zatímco se na Univerzitu Pardubice a její Fakultu chemicko-technologickou příští pondělí 6. února sjedou tři stovky středoškolských studentů z České republiky a ze Slovenska, tak nad stejnými otázkami a úlohami z oblasti chemie se budou letos zamýšlet i studenti ve Velké Británii.

 

„Další spolupracující univerzita v anglickém Oxfordu je letošní novinka. Jsme rádi, že je o soutěž zájem i za hranicemi naší země,“ říká zakladatel soutěže Jan Hrubeš, absolvent Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.

 

Tří až pětičlenné týmy budou i v tomto roce tradičně řešit soubor šedesáti úloh z různých oblastí chemie. Soutěž není postavená na testování pamětných znalostí, studenti se spíše učí aplikovat chemické poznatky v nových situacích. Proto si soutěžící mohou přinést jakoukoliv papírovou literaturu, do které je možné během předem určeného času nahlížet.

 

„Chceme dlouhodobě podporovat u mladé generace zájem o vědu a o chemii. Jsem rád, že naše fakulta může opět hostit tyto talentované studenty, které chemie skutečně baví,“ uvedl Petr Němec, děkan Fakulty chemicko-technologické, která dlouhodobě nabízí nejtalentovanějším soutěžícím příslib mimořádného stipendia v prvním roce studia, pokud se stanou jejími studenty.

 

Soutěž odstartuje v prostorách Fakulty chemicko-technologické v pondělí 6. února v 10 hodin. Nejvzdálenější soutěžní tým přijede do Pardubic až z Košic. Vyhlášení výsledků pořadatelé naplánovali na 14 hodin do auly Univerzity Pardubice. (MaM) Ilustrační foto: ARCHIV UPCE

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury