Sféra už má šéfa

Město Pardubice - 16. 02. 2023
Sféra už má šéfa

PARDUBICE - Rada spolku Centrální polytechnické dílny, který bude provozovat nově vznikající špičkové vzdělávací centrum Sféra v areálu Automatických mlýnů, jmenovala do funkce ředitele zkušeného manažera a pardubického rodáka Davida Koppitze. Ten uspěl ve výběrovém řízení a komisi přesvědčil zejména svou vizí, kam by mělo dokončované vzdělávací centrum Sféra směřovat.

 

Konkurence ve výběrovém řízení byla vysoká. „Je vidět, že projekt špičkového vzdělávacího centra v prostředí Automatických mlýnů pozitivně resonuje a očekávání jsou obrovská. Ve výběrové komisi jsme vybírali z deseti uchazečů s velmi zajímavými životopisy a zkušenostmi z veřejné správy, ale i korporátu. David Koppitz předložil nejlepší vizi a konkrétní představy o spolupráci se zaměstnavateli a vzdělávacími institucemi z regionu. Naším cílem bylo, aby nový ředitel nastoupil co nejdříve a aktivně se účastnil dokončení stavby, ale i postupného vybavování pomůckami a technologiemi objektu Sféry, který má sloužit polytechnickému vzdělávání. Hlavním úkolem nového ředitele nyní je připravit špičkový tým složený z kvalitních lektorů se zkušenostmi z praxe a prohloubení spolupráce s Univerzitou Pardubice, školami a zaměstnavateli z regionu. Cílem je zahájit plný provoz v září, sedm dní v týdnu pro všechny typy uživatelů od nejmenších dětí, přes žáky škol, dospělé až pro seniory,“ shrnul výsledky výběrového řízení a hlavní úkoly pro ředitele předseda spolku Centrální polytechnické dílny - Sféra, z.s. a náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký s tím, že organizace bude pracovat s rozpočtem ve výši přes 16 milionů korun, z toho 8 milionů korun schválilo město jako svůj příspěvek na provoz.

 

Radou pověřený ředitel bude mít od 15. února na starost nejen řízení spolku a zajišťování běžné agendy Sféry, jeho pracovní náplní bude mimo jiné také jednání s různými potenciálními partnery a rozšíření spolku o další členy například z firemního sektoru. „Pana Koppitze považuji vzhledem k jeho zkušenostem v oblasti managementu, strategického řízení a plánování či ekonomického rozvoje za správnou volbu. Věřím, že jako nový ředitel Sféry obstojí a poradí si se všemi úkony, které je potřeba u nové organizace učinit, zejména co se navazování nových partnerů týče. Tento projekt byl pro město od začátku klíčový a teď, když se blížíme do finále a stavba bude brzy dokončena, věřím že se mu podaří zajistit Sféře opravdu dobré renomé,“ podotýká primátor Jan Nadrchal.

 

„Postupně se scházím s uživateli i potenciálními partnery vzdělávacího centra Sféra a ověřuji jejich očekávání od ostrého provozu. Ta jsou vzhledem k atraktivitě rekonstruovaného areálu Automatických mlýnů logicky velmi pestrá – mou snahou bude udržet společného jmenovatele všech aktivit, a tím je kvalitní, praktické, kreativní a zároveň zábavné vzdělávání, do kterého se zapojí zkušení lektoři a kde naplno využijeme plánované špičkové vybavení. Společně s členy Spolku chci vybudovat otevřenou a inovativní instituci, která ve spolupráci se školami, univerzitami a zástupci soukromého sektoru pomůže děti nadchnout pro polytechnické obory a přiblížit absolventy škol potřebám zejména technologicky orientovaných firem v regionu,“ popisuje nejen své plány nový ředitel CPD – Sféra David Koppitz. Ke komplexitě projektu dodává: „Unikátní je samozřejmě i celková revitalizace Automatických mlýnů se silným geniem loci. Ta sice ještě zdaleka není u konce, ale už nyní může být prezentována jako praktická ukázka funkčního PPP projektu, ve kterém jsou zdárně využity unijní prostředky v rámci takzvaných integrovaných územních investic. V budoucnu může pomoci také zapojení do nadnárodních i mezinárodních iniciativ a programů. Věřím, že jakmile se Sféra rozběhne, viditelně přispěje k atraktivitě Pardubic v očích rezidentů i turistů. Všechny tyto výzvy mě přiměly k rozhodnutí, že bych rád svou energii a své zkušenosti věnoval právě svému rodnému městu a tomuto přínosnému projektu.“

 

Vzdělávací centrum Sféra o ploše zhruba 1500 metrů čtverečných se veřejnosti otevře v září 2023 a nabídne širokou škálu vzdělávacích aktivit, prostor pro vzájemné setkávání a předávání zkušeností. Návrh prostorového řešení počítá se 4 řemeslnými dílnami a 4 učebnami pro chemii, fyziku, přírodopis, informační technologie a robotiku. Vznikne zde také sál Svět dětí, který bude využíván primárně dětmi předškolního věku a žáky prvního stupně ZŠ. „Ústředním prostorem přitom bude univerzální promítací a prezentační sál, kde bude umístěno zařízení Science on Sphere neboli Věda na kouli. Tento prostor nabídne v regionu ojedinělé vybavení - sférický projekční systém vytvořený americkým Národním úřadem pro oceány a atmosféru. Jedná se o interaktivní model planety Země obklopený imerzivním prostředím, na kterém je možné promítat zemský povrch, a to při plné simulaci jeho přírodních jevů. Sféra propojí vědu, moderní technologii a tradiční řemesla, díky tomu si zájemci budou moci vše vyzkoušet na vlastní kůži a rozvíjet ve Sféře svou tvořivost či pracovat na dlouhodobých projektech,“ podotýká náměstek Rychtecký.

 

Na zahájení provozu Sféry se už velmi těší i člen Rady spolku a zástupce jednoho ze zakládajících členů, předseda Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Jozef Koprivňanský. „Za významné zaměstnavatele v regionu musím říci, že se velmi těšíme na spolupráci při provozu Sféry, je to jedna z cest, jak vychovávat další generace chytrých lidí a zaměstnanců v průmyslových odvětvích typických pro náš region. V tom je naše budoucnost a věřím, že pan ředitel je to správnou osobou, mě osobně přesvědčil jednoznačně,“ objasňuje Koprivňanský.

 

Součástí objektu bývalého skladu mouky, jehož autorem je architekt Šépka, bude i přesunutá Galerie města Pardubic, která se bude do Mlýnů stěhovat z Příhrádku. Stavební práce spojené s výstavbou Sféry (Centrálních polytechnických dílen) a Galerie města Pardubic (GAMPA), město vyjdou na 271 milionů korun s tím, že zhruba 170 milionů korun by měla pokrýt dotace EU, kterou radnice čerpá v rámci ITI Hradecko-pardubické aglomerace. Špičkové technologie, vzdělávací pomůcky a vybavení Sféry jsou součástí dlouhodobě plánované, integrované investice a měly by vyjít na přibližně 89 milionů korun, z čehož více než 72 milionů korun pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu a státního rozpočtu.

 

V areálu Automatických mlýnů se na zářijové otevření připravují i další dva investoři – krajská sbírkotvorná instituce Gočárova galerie v bývalé hlavní budově Mlýnů a Nadace Automatické mlýny, se sídlem v Silu, která je iniciátorem konverze celého brownfieldu, pečuje o značku Automatické mlýny a rozvíjí téma architektury a přesahů do veřejného prostoru. Z bývalého průmyslového areálu nedaleko historického centra města tak vzniká nové kulturně vzdělávací společenské centrum s architekturou odkazující na provoz bývalých mlýnů. (iko) Foto: MmP (Na snímku vlevo ředitel Sféry David Koppitz s náměstkem pardubického primátora Jakubem Rychteckým)

 

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý