Romantické varhany

Kultura - 17. 02. 2023
Romantické varhany

PARDUBICE - Komorní filharmonie se představí v pondělí 20. února a ve středu 22. února pod vedením Petra Vronského s koncertním programem Romantické varhany. První polovina programu bude patřit Schumannově Rýnské symfonii a v druhé části večera doprovodí pardubičtí filharmonici uznávanou varhanici Zuzanu Ferjenčíkovou při provedení slavného Koncertu pro varhany a orchestr č. 1 d moll Alexandra Guilmanta. Koncerty se konají v Sukově síni Domu hudby vždy od 19 hodin.

 

Tento koncertní program potěší všechny, kdo mají rádi větší orchestrální zvuk, a ještě jsou navíc milovníky varhanní hudby. Společným jmenovatelem obou skladeb na programu je období romantismu 19. století, kdy díla vznikla. Robert Schumann napsal Rýnskou symfonii v roce 1850 a je oslavou radostného života v Porýní i díkuvzdáním za nového arcibiskupa v Kolíně nad Rýnem a tamní katedrálu. Alexandre Guilmant je jedním z mála skladatelů období romantismu, který komponoval varhanní hudbu, ovšem o to rozsáhlejší je jeho dílo. Koncert pro varhany č. 1 d moll je jeho nejznámější kompozicí.

 

Hra na varhany bývá obvykle doménou mužů, podobně jako v případě harfy předvídáme ženu. Tentokrát ale jdeme proti obecnému očekávání a k provedení tohoto koncertu jsme přizvali varhanici Zuzanu Ferjenčíkovou, která ve svém oboru dosáhla mimořádných úspěchů,“ poznamenala koncertní manažerka Vladislava Kopecká.

 

Zuzana Ferjenčíková je první ženou, která vyhrála prestižní soutěž ve varhanní improvizaci v nizozemském Haarlemu (2004) a kromě bohaté koncertní činnosti působí od září 2021 jako profesorka hry na varhany na Codarts University v Rotterdamu.

 

Koncert bude řídit Petr Vronský, který v současnosti působí jako šéfdirigent Severočeské filharmonie Teplice. Na nejvyšším dirigentském postu působil předtím v Olomouci, v Ostravě i v Brně. V jeho kariérním medailonku se pak zejména vyjímá období od roku 1992 do roku 2003, kdy byl často zván k hostování u českých a zahraničních orchestrů, například u Antverpského královského filharmonického orchestru, Berlínských symfoniků, Metropolitan Orchestra Tokio, Filharmonického orchestru Rio de Janeiro, Mnichovského rozhlasového orchestru, Petrohradského filharmonického orchestru, Jeruzalemského symfonického orchestru Izrael a dalších.

 

Vstupenky lze zakoupit v Turistickém informačním centru v Machoňově pasáži v Pardubicích, prostřednictvím online webu www.kfpar.cz či na večerní pokladně před koncertem. (AŽ) Foto: ARCHIV KF (Na snímku Zuzana Ferjenčíková)

Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice