Wernerovo nábřeží zdobí nová lípa

Město Pardubice - 24. 02. 2023
Wernerovo nábřeží zdobí nová lípa

PARDUBICE - Do prostoru za kostel sv. Bartoloměje se vrátila lípa, kterou tam v lednu vysadil městský obvod Pardubice I. Jednalo se o náhradu za předešlou uschlou lípu. V letošním roce MO I plánuje vysadit další stromy, a to v ulicích Sezemická a Na Hrádku.

 

„Minulá lípa, která byla na stejném místě, uschla. Městský obvod tedy požádal státní správu orgánu ochrany přírody o souhlas s jejím pokácením. Vzhledem k tomu, že se jedná o lokalitu památkově chráněnou, bylo třeba požádat o vyjádření i Úsek památkové péče Magistrátu města Pardubic,“ přibližuje starosta MO I Filip Šťastný a dodává, že Úsek památkové péče pokácení schválil ale s podmínkou, že na místě pokácené lípy musí být zasazena lípa nová. „Tato podmínka byla tedy od začátku součástí rozhodnutí o povolení ke kácení předešlé lípy,“ doplnil starosta Šťastný. V dané lokalitě v průběhu roku přibude ještě chybějící jerlín.

 

Městský obvod Pardubice I plánuje v letošním roce sázet ještě další stromy, a to v jarním období. Bude se jednat o hlohy, které zasadí v ulicích Sezemická a Na Hrádku. „Zeleň ve městě má mnoho výhod. Mezi hlavní benefity patří snižování tepelného ostrova, což je městská zástavba, ve které je znatelně vyšší teplota než v jejím okolí. Je prokázáno, že tepelný ostrov je až od 10 stupňů nižší u lokalit se stromy. Mezi další výhody patří i snižování prašnosti v okolí zeleně a nesmíme zapomenout ani na estetickou funkci,“ vyjmenovala pozitiva zeleně uvnitř města náměstkyně Jiřina Klčová, do jejíž gesce spadá životní prostředí. (kvl) Foto: MmP

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií