Vyvěsí tibetskou vlajku

Město Pardubice - 08. 03. 2023
Vyvěsí tibetskou vlajku

PARDUBICE - V pátek 10. března se město opět zapojí do akce na podporu Tibetu, a to prostřednictvím vyvěšení tibetské vlajky na budově radnice. Pardubice se tak připojí ke stovkám dalších měst a obcí, které se akce účastní napříč celou Českou republikou, aby vyjádřily podporu tibetskému lidu.

 

„Vyvěšení tibetské vlajky chápeme nejenom jako symbolické vyjádření podpory tibetskému lidu, ale také jako naši morální povinnost. Je nezbytné neustále upozorňovat na porušování lidských práv a svobod, což je nyní, v kontextu toho, co se už rok děje na Ukrajině, zvlášť aktuální,“ uvedl primátor Jan Nadrchal.

 

Mezinárodní akce Vlajka pro Tibet se zrodila v polovině devadesátých let v západní Evropě. Česká republika se poprvé zapojila v roce 1996, přičemž Pardubice se připojily o sedm let později. V loňském roce se po celé České republice akce zúčastnilo 853 obcí, měst, městských částí či krajů. Datum 10. března není vybráno náhodou, jedná se totiž o výročí potlačení tibetského povstání armádou Čínské lidové republiky, při kterém zahynulo na 80 000 Tibeťanů a od kterého v tomto roce uplyne už 64 let. Tibet kvůli čínskému útlaku opustilo na 150 000 obyvatel a za posledních jedenáct let se na protest proti porušování lidských práv v Tibetu upálilo 159 Tibeťanů. (kvl)

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý