Služka vstoupila do českých kin

Kultura - 16. 03. 2023
Služka vstoupila do českých kin

PARDUBICE – V multikině CineStar se uskutečnila v úterý 14. března exkluzivní česká předpremiéra celovečerního snímku Služka, který vznikl v česko-slovenské koprodukci, a filmaři jej z velké části natáčeli přímo v Pardubickém kraji. 

 

Film je inspirovaný stejnojmenným románem Hany Lasicové, která je společně s režisérkou Marianou Čengel Solčanskou i spoluautorkou scénáře. Historické drama pojednává o dvou dívkách zmítaných problémy dospívání a citovou nejistotou, které se rozhodnou podlehnout vzájemné přitažlivosti bez ohledu na rozdíly v jejich sociálním postavení a národnosti. Zatímco se v roce 1918 svět koupe v krvavé válce, zápasí služka a panská slečna o právo svobodně žít a milovat. V hlavních rolích účinkují Dana Droppová, Radka Caldová, Anna Geislerová, Vica Kerekes, Karel Dobrý, Zuzana Mauréry, Cyril Dobrý, Lukáš Pelč a Marko Igonda.

 

„Pardubický kraj dlouhodobě podporuje vybraná audiovizuální díla, která se nějak váží k našemu kraji, v tomto případě byla vazba zcela evidentní, protože produkce si pro natáčení vybrala zámek ve Slatiňanech, kde již v době jednání s produkcí bylo deklarováno, že se tam natočí naprostá většina záběrů. Natáčení probíhalo ve složitých podmínkách covidové pandemie na podzim roku 2020 a na jaře 2021. Kromě 29 natáčecích dní ve Slatiňanech se točilo i dva dny v Železných horách a jeden den v Holicích,“ uvedl k premiéře filmu Alexandr Krejčíř, člen rady Pardubického kraje zodpovědný za majetek, sport a cestovní ruch.

 

Regionální filmová kancelář Pardubického kraje East Bohemia Film Office spolupracovala s produkcí Bright Sight Pictures od roku 2019 - vytipovala další vhodné lokace pro natáčení v kraji, například kostel sv. Martina v Holicích, zprostředkovala kontakty na ubytování, catering, stavbu kulis či vyhlášení komparzu. East Bohemia Film Office ve spolupráci s produkcí a distributorem zorganizovala předpremiéru filmu v Pardubicích. (MiV) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková