Třetí změna rozpočtu

Město Pardubice - 22. 03. 2023
Třetí změna rozpočtu

PARDUBICE - Na pondělním jednání schválili zastupitelé třetí změny rozpočtu města pro rok 2023. Díky tomu poputuje téměř 118 milionů na další investice. Ty tak nově zafinancují zejména projekty v oblasti bydlení, úpravy v ulici K Vápence, základní a mateřské školy a například také areál dostihového závodiště.

 

„Držíme slovo, jak jsme dopředu avizovali, tak rozpočet města je výrazně proinvestiční. Touto změnou, kde převážně zapojujeme nevyčerpané peníze z loňského roku, budou moci být zahájeny připravené investice za 117,8 milionu korun, v letošním roce jsou tedy rozjety investice za více než 1,080 miliardy korun. Podařilo se nyní pokrýt peníze na potřebné rekonstrukce školského majetku za 37,9 milionu korun, abychom mohli začít co nejdříve soutěžit dodavatele a pracovat na objektech o prázdninách. Kompletní výměna elektroinstalací bude na ZŠ Erno Košťála, na základní škole Družstevní budou rekonstruovány toalety a umývárny a bude vyřešen problém teplé vody v tělocvičně. Nového sociálního zařízení, umývárny, včetně rozvodů vody a kanalizace se dočká MŠ Mladých. Zahájíme ale také rekonstrukce a opravy střech v MŠ Brožíkova, Hostovicích či J. Ressla. MŠ Češkova dostane nový plot, který byl již v havarijním stavu,“ shrnul třetí změnu rozpočtu a výčet podpořených akcí ve školských zařízeních první náměstek primátora zodpovědný za ekonomiku, rozpočet a školství Jakub Rychtecký.

 

Tou nejvyšší částkou, kterou zastupitelstvo v rámci jednání schválilo, je investice ke zkapacitnění ulice K Vápence. „Přestože nyní prověřujeme jiné konstrukční a finančně efektivnější možnosti parkovacího domu, tak podoba potřebné rekonstrukce ulice K Vápence je jasná a máme stavební povolení. Bavíme se o oblasti, kde bude ústit lávka z nádraží a kde bude stát parkovací dům. Křižovatka z ulic Pražská a Teplého dostane novou světelnou signalizaci, vybudují se celkem tři nové zálivy MHD a taky přechod pro chodce. V letošním roce zde chceme proinvestovat 61 milionů korun,“ popsal primátor Jan Nadrchal s tím, že zastupitelé vyčlenili pro příští rok na tuto investici dalších 35 milionů korun. Odbor dopravy pod vedením náměstka Hrabala vedle toho prověřuje další možnosti efektivního dopravní napojení k budoucímu terminálu JIH.

 

Další oblastí, kterou městské finance výrazně podpoří, jsou bytové domy. Program rozvoje bydlení podle výnosu z nájmů byl posílen o dalších 1,054 milionu korun. „Zároveň a nad rámec zahájíme další důležité a připravené investice do našich bytových domů. Můžeme rozběhnout výběrová řízení na sanace střech na bytových domech za 3,85 milionu korun v ulici Jana Palacha a za 3,5 milionů korun v ulici Chemiků 124-129. V bytovém domě Sedláčkova 447 pak budeme moci zahájit výměnu elektrorozvodů společných prostor za 6,2 milionu korun. Kompletně nové elektrorozvody budou mít i v bytovém domě A. Krause 2344-2345 za 3,75 milionu korun,“ objasnil Jan Hrabal, náměstek primátora pro investice a majetek.

 

Peníze z městského rozpočtu podpoří i investice do pardubického dostihové závodiště. Konkrétně dva miliony zafinancují rekonstrukci sociálního zařízení u vstupu do areálu závodiště, které bylo vybudováno v 70. letech a které využívá veřejnost. Tři miliony korun umožní zahájit dlouho očekávanou rekonstrukci stájí, přičemž tato částka umožní realizovat její první etapu. (kvl)  Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý