Mnozí nad rámec povinností

Město Pardubice - 28. 03. 2023
Mnozí nad rámec povinností

PARDUBICE - Vzdělávání dětí hraje v rámci společnosti velmi významnou roli a město si je toho moc dobře vědomo. Proto každým rokem ocení ty nej pedagogy, kteří edukaci mladé generace věnují i velkou část svého volného času nebo ve výuce využívají inovativní postupy.



Letos bylo nominováno celkem 30 pedagogů za rok 2022, na které ve Východočeském divadle čekalo nejen poděkování za jejich přínos, ale také představení Pan Kaplan má třídu rád. Komise pro výchovu, vzdělávání a rodinu z 30 nominovaných pedagogů pardubických základních škol vybrala 7 nejlepších pedagogů za rok 2022.



Každý z nominovaných pedagogů by si zasloužil ocenění a musím jim poděkovat za jejich skvělou práci. Laureáty letošního ocenění nejlepších pedagogů, které vybíráme při příležitosti Dne učitelů, se za významný osobní přínos ve výchově a vzdělávání staly Miloslava Zdvihalová, Markéta Havlová, Soňa Petridesová, Božena Břeňová, Renata Kmoníčková, Simona Vyskočilová a Jana Šilarová,“ informuje náměstek pro školství Jakub Rychtecký s tím, že letošní ročník vyhlašování město doplnilo o jednu novinku. „Vzhledem k tomu, že 4 ředitelé ve své funkci bohužel již končí, rozhodli jsme se i jim předat něco na památku a poděkovat jim tak za práci, kterou za ty dlouhé roky ve funkci ředitele či ředitelky vykonali. Velmi si jejich přínosu pro pardubické školství vážím a do dalších let jim přeji plno zdraví a spokojenosti,“ dodává předseda komise pro výchovu, vzdělávání a rodinu František Němec. Do ředitelského důchodu se po řadě úspěšných let rozhodli odejít ředitel základní školy Spořilov Karel Žemlička a tři ředitelky mateřských škol Božena Břeňová, Dagmar Jičínská a Ivana Klímová.



Radnice v posledních letech přistoupila i k oceňování nejlepších 3 ředitelů roku, neboť na tuto velmi náročnou manažerskou pozici jsou kladeny neustále větší a větší nároky. O jejich výběru rozhoduje odbor školství, kultury a sportu pardubického magistrátu spolu s gesčním náměstkem a radou města. Jako ti nejúspěšnější byli vybráni ředitelka MŠ Čtyřlístek Žaneta Vondroušová, ředitel ZŠ Br. Veverkových Leoš Šebela a ředitelka Lentilky – integrační školky a rehabilitačního centra Gabriela Bělková.



Stejně jako v předchozích letech, ani tentokrát radnice neopomenula předat cenu náměstka pro školství, která letos putovala do rukou Moniky Kadlecové ze ZŠ Prodloužená. „Monika Kadlecová je dlouholetou sbormistryní dětského pěveckého sboru Zpěváčci. Sbor pod jejím vedením získává ocenění na tuzemských i mezinárodních soutěžích a festivalech. Zpěváčci jsou nejdéle činným školním sborem a svojí činností výborně reprezentují nejen školu, ale i město Pardubice. Pro své skvělé pěvecké výkony je sbor zván na koncerty populárních zpěváků i na mnoho kulturních a charitativních akcí. Děti zpívaly s Lucií Bílou, Leonou Machálkovou, Monikou Absolonovou, Jitkou Zelenkovou, Josefem Vágnerem, pardubickou filharmonií, v pražské Lucerně vystupoval sbor v loňském roce na Muzikálech naruby. Jsou to výsledky dlouhodobé koncepční práce Moniky Kadlecové a spousty času trávené nad rámec jejích učitelských povinnosti,“ vysvětluje důvody pro udělení ceny náměstek Rychtecký.



Všichni nominovaní pedagogové si z pátečního večera odnesli květinu a dárkový balíček, na 7 nejlepších pedagogů k tomu čekala ještě drobná finanční odměna. Ředitelé, kteří se svou funkcí rozloučili, pak obdrželi ještě perníky ve tvaru vysvědčení, které pro tuto příležitost vyrobil pardubický perníkář Pavel Janoš. (iko) Foto: MmP

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres