Vejdou se do limitu?

Region - 30. 03. 2023
Vejdou se do limitu?

PARDUBICKO - V prosinci loňského roku se mohli řidiči poprvé svézt po nové dálnici D35 v téměř 15kilometrovém úseku Časy-Ostrov. Stavba trvala čtyři roky, stála přes 3,2 miliardy korun bez DPH a v roce 2023 by ŘSD chtělo projekt oficiálně ukončit kolaudací. K získání potřebného razítka je však nutné povolení hygieny, které bude záviset na výsledcích měření hluku z provozu.

 

V obcích u dálnice D35 v úseku Časy-Ostrov proto bude letos na jaře a na podzim odborná firma provádět na celkem osmi místech celodenní měření hluku. Výsledky se musí vejít do hygienického limitu, který pro denní provoz činí 60 decibelů, v noci pak 50 decibelů. Pokud by došlo k překročení těchto hodnot, muselo by ŘSD s hlukem z dálnice začít něco dělat, například stavět protihlukové stěny. ŘSD však neočekává, že by výsledky měření měly být výrazně odlišné od hlukové studie.

 

Zúčastnil jsem se prvního jednání se starosty dotčených obcí, které ŘSD svolalo na 28. března. Starostové samozřejmě hájí zájmy obyvatel, kterým hluk z nedávno otevřené dálnice vadí. Je to logické, protože tam vznikla naprosto nová komunikace, která generuje hluk. Nicméně ŘSD nepředpokládá, že by mělo dojít k překročení limitů, očekává se, že měření v praxi potvrdí závěry hlukové studie, která byla provedena před stavbou. Oceňuji, že ŘSD kromě jednoho hygienou požadovaného měřicího bodu nabídlo obcím dalších sedm jako vstřícné gesto. Starostové mohou toto místo v obcích sami navrhnout podle podnětů občanů a znalosti okolí, nebo nechat změřit hluk v bodu určeným ŘSD, které vždy vybralo nejbližší budovu od tělesa dálnice. K měření by mělo dojít na jaře a podzim letošního roku, ideálně už v dubnu. Zařízení bude umístěno na budovách po 24 hodin mimo svátky, víkendy a další klidové dny, aby výsledky co nejvíce odpovídaly skutečnému provozu z dálnice,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

 

Jednání s ŘSD se zúčastnili například zástupci Uherska, Lánů u Dašic, Časů, Dašic, Dolní Rovně a Chroustovic. Pracovníci krajské hygieny přítomné upozornili, že i když dojde ke splnění zákonných limitů, občané budou hluk z dálnice pociťovat. „Za mě je ideální, aby se pro měření vybraly dny, kdy panují z hlediska občanů naprosto nejhorší možné podmínky. Abychom zjistili, jak to vypadá s hlukem v ty nejhorší možné dny, protože ty budou místní samozřejmě pociťovat nejvíce a na základě objektivních faktů pak jednat. Evidujeme například stížnosti na hluk z přejezdu aut přes dilatační spáry na mostech či hluk z vlaků, který se odráží od mostovky. Takže jsem na výsledky sám zvědavý. Nicméně u Rokytna podobné měření v minulosti proběhlo a ukázalo se, že i přes stížnosti obyvatel nedošlo k porušení hygienických limitů. Výsledky z měření potvrdily závěry hlukové studie. Dálnici provozuje ŘSD, ale občané to samozřejmě řeší i s námi, takže jsem rád, že mohu být od počátku součástí celého procesu a sledovat další vývoj,“ dodal náměstek Kortyš. (MiV) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku