Petici řeší Senát

Region - 04. 04. 2023
Petici řeší Senát

PRAHA / PARDUBICE - V Senátu Parlamentu České republiky se v úterý uskutečnil kulatý stůl k petici Za zachování veřejných poštovních služeb. Tu před doručením do Senátu podepsalo 27 563 osob. Jako zástupce Asociace krajů České republiky se debaty zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ten je také členem dozorčí rady České pošty, kde dlouhodobě upozorňuje na nutnost otevřené komunikace plánovaných kroků se zaměstnanci a samosprávami.

Senátní debata k petici Za zachování veřejných poštovních služeb se týkala petice, která byla doručena do Senátu již v lednu letošního roku, tedy před zveřejnění seznamu rušených poboček a plánu na propouštění zaměstnanců. „V době podání podepsalo petici přes 27,5 tisíce osob, a to nejen z řad zaměstnanců České pošty. Nejedná se tedy o reakci na dění posledních dnů a týdnů, ale o dlouhodobou snahu odborového svazu o zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců pošty a narovnání systém úhrady nákladů základních poštovních služeb ze strany státu. Kromě prohlubování dlouhodobě ztráty z důvodu nastavení úhrad za univerzální poštovní službu se do problémů pošty promítla také pandemie, za kterou Česká pošta vykázala mimořádnou ztrátu ve výši 790 milionů korun, avšak bez jakékoliv finanční kompenzace od státu. Navíc si musíme uvědomit, že pošta a síť doučovatelů sehrála klíčovou roli v distribuci ústenek do domácností,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

 

Předsedkyně Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb Jindřiška Budweiserová zmínila, že kvůli nespravedlivému nastavení systému úhrady nákladů základních poštovních služeb dotuje Česká pošta veřejné služby každý rok v řádu stamilionů korun, což se dotýká mimo jiné odměňování zaměstnanců a jejich pracovních podmínek. Předsedkyně odborů také zmínila, že od roku 2018 Česká pošta zrušila více než sedm tisíc pracovních míst a uspořila v ročních nákladech jednu miliardu korun. To se však nijak nepromítlo do zlepšení platových podmínek ostatních pracovníků, na které jsou kladeny stále vyšší nároky na pracovní výkon, avšak bez adekvátního ohodnocení.

 

Hejtman Martin Netolický v rámci svého vstupu zmínil také události minulého týdne, kdy byl zveřejněn seznam 300 poboček určených ke zrušení od 1. července letošního roku. „Informaci o rušení 17 konkrétních poboček v Pardubickém kraji jsem obdržel stejně jako starostové bez předchozí debaty a argumentace. Na rozdíl od těch, kteří na mapě jednotlivé pobočky škrtli, máme místní znalost a víme, které pobočky jsou využívané, a které méně. Proto také budeme společně se starosty měst v našem kraji, kterých se rušení poboček týká, již ve čtvrtek jednat s pověřenými zástupci České pošty, aby nám sdělili, jak došli ke zrušení té či oné pobočky a co bude následovat v rámci zbývajících poboček tak, aby byla služba ve městech zachována a byla dostupná. Starostové nedostali žádné vysvětlení a ani nabídku na převod stávajících poboček na projekt pošta Partner tak, aby byla služba na sídlištích o několika tisících obyvatelích zachována,“ uvedl Martin Netolický. S ním souhlasil také místopředseda Svazu měst a obcí ČR Pavel Drahovzal, který zmínil, že je nutné velmi detailně odkomunikovat samosprávám uzavření každé jedné pobočky. (DoB) Ilustrační foto: FRANTIŠEK VLČEK

Mohlo by vás zajímat:

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno