Železniční „elita“ po roce

Region - 05. 04. 2023
Železniční „elita“ po roce

PARDUBICE - Stejně neodmyslitelně jako ke krajskému městu patří legenda české železnice Jan Perner, patří k nim již tradiční odborné setkání ŽELEZNICE PARDUBICE 2023. Letošní IX. ročník se uskuteční 13. dubna v čase 13:00 – 18:00 v Aule A1 Univerzity Pardubice, Studentská 95.

 

Spolupořadatelem konference je Dopravní fakulta Jana Pernera, která letos slaví 30. výročí svého vzniku. Letošními nosnými tématy budou „Výhled financování a rizika pro českou železnici a „Rozvojová a moderní témata pro 21. století.

 

Účast na odborném setkání je zcela zdarma a neváhejte se proto zaregistrovat ještě dnes pod tímto odkazem.

 

A jaký bude program? V rámci prvního bloku představí náměstkyně ministra dopravy Lenka Hlubučková střednědobý plán státu na financování nových projektů, včetně vysokorychlostních tratí. Ředitel odboru přípravy vysokorychlostních tratí Správy železnic Jakub Bazgier představí přesné termíny přípravy a zahájení výstavby vysokorychlostních spojení, které předpokládáme v roce 2025.


V rámci diskuze se zaměříme také na konkrétní problémy – především na nevyhovující a problematická rozhodnutí EU ve věci rozvoje infrastruktury. Nákladní dopravci ŽESNAD.CZ budou mluvit o své pozici k tématu „digitální spřáhlo“, odborníci na zabezpečení pak kriticky popíší nejednoznačná rozhodnutí u zabezpečovače ETCS. Velkým tématem bude spolehlivost železnice a konkrétní návrhy na odstranění zpoždění a zvýšení přesnosti jízdního řádu vlaků v České republice.

 

Druhý diskuzní panel bude zaměřen na evropskou praxi. V současnosti funguje řada moderních řešení, která by českou železnici posunula o desítky let dopředu. Moderní využití regionálních tratí, bateriové nebo vodíkové pohony či obchodní střediska a restaurace v prostorách nádraží. To vše můžeme potkat v okolních zemích, a to také představíme v druhém bloku. Mezi vystupujícími jsou například prezident Svazu cestujících ve veřejné dopravě Miroslav Vyka, generální ředitel dodavatele vodíkových vlaků Alstom Dan Kurucz nebo šéf strategie Škoda Transportation Tomáš Ignačák.

 

Stejně jako v předchozích letech, i letos je vstup na odborné setkání Železnice Pardubice 2023 zcela zdarma. Přihlásit se mohou všichni se zájmem o českou železnici, ať už se jedná o studenty, odborníky, zástupce měst a krajů nebo železniční fanoušky. Veškeré informace o akci včetně programu a registrace naleznete na webové adrese www.zeleznicepardubice.cz.

 

Odbornými garanty konference jsou:

 

·         Dopravní fakulta Jana Pernera, Univerzita Pardubice

·         Správa Železnic

·         ŽESNAD.CZ

·         Asociace podniků českého železničního průmyslu

·         Svaz dopravy České republiky

 

(zr) Foto: ARCHIV REDAKCE (Snímek z loňského setkání Železnice Pardubice 2022)

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury