Světový Daniel Raiskin

Kultura - 22. 04. 2023
Světový Daniel Raiskin

PARDUBICE - Komorní filharmonie se představí v pondělí 24. dubna a ve středu 26. dubna pod taktovkou hostujícího dirigenta Daniela Raiskina, který jinak zastává post šéfdirigenta Slovenské filharmonie.

 

Dubnové koncerty nabídnou pestrý program, který obsahuje díla nejznámějších vídeňských klasiků, Beethovena a Mozarta, ale i díla dvou dalších, méně známých autorů, kteří měli vazby na hudební život na Slovensku. Jedná se o slovenského národního skladatele Eugena Suchoně a klasika Johanna Nepomuka Hummela, který strávil část života v Bratislavě. Právě Hummelovo dílo Introdukce, téma a variace pro hoboj a orchestr bude ústředním bodem večera, neboť při jeho provedení doprovodí pardubičtí filharmonici korejskou hobojistku Yehyun Kim. Koncerty se konají v Sukově síni Domu hudby vždy od 19 hodin.

 

První polovina programu nejprve posluchačům připomene nezvykle efektní a invenčně bohatou Mozartovu Symfonii č. 32 G dur a poté již potěší všechny milovníky krásného zvuku hoboje. „Yehyun Kim je skvělá hobojistka, která nejprve uspěla na domácí scéně a poté zamířila do Německa, kde studovala u těch nejlepších na vysokých hudebních školách v Berlíně i v Mnichově. Svoji profesionální kariéru zahájila jako první hobojistka v orchestru Prime Philharmonic Orchestra v Koreji. Kromě četných hostování bývá také často zvána řadou korejských velvyslanectví po celém světě, aby přednesla právě toto hobojové sólo, které zazní i u nás v Pardubicích – Hummelovu hobojovou Introdukci, téma a variace,“ prozradila tisková mluvčí Andrea Žeravíková.

 

V druhé části večera zazní Malá suita s passacaglií, kterou zkomponoval Eugen Suchoň. Ten se sice nejvíce proslavil svými operami, například Krútňava (Přehrada) a Svätopluk, ale složil také mnoho orchestrálních a komorních skladeb. Jak bude zřejmé i v uváděné Malé suitě s passacaglií, pro jeho tvorbu je charakteristický silný slovenský vliv. To je také důvodem, proč je jeho dílo dodnes velmi ceněno a je významnou součástí slovenské kultury.

 

Program uzavře Beethovenova Symfonie č. 4 B dur. „Tato symfonie nabídne typicky beethovenovskou skladbu s působivým úvodem, ve kterém se stupňuje tajemná hudba až do energických úderů, které ústí do odlehčeného hlavního tématu,“ uvedl dramaturg KFP Bohuslav Vítek.

Vstupenky lze zakoupit v Turistickém informačním centru v Machoňově pasáži v Pardubicích, prostřednictvím online webu www.kfpar.cz či na večerní pokladně před koncertem. (zr) Foto: KFP (Na snímku hobojistka Yehyun Kim)

Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice