Přihrádek oživí Multikulturní jarmark

Město Pardubice - 10. 05. 2023
Přihrádek oživí Multikulturní jarmark

PARDUBICE - Na mnoha veřejných místech se od 2. do 14. května koná dvanáctý ročník Multikulturního týdne. „Jde o festival rozličných kultur a jejich chutí. Nabízí prostor pro zajímavá setkání i neopakovatelné zážitky,“ uvedla Kamila Sejkorová, manažerka Informačního centra Evropské unie Europe Direct Pardubice, jež je hlavním pořadatelem festivalu.

 

Jedním z vrcholů letošního Multikulturního týdne bude v pátek 12. května oblíbený Multikulturní jarmark. Od 14 hodin budou na pardubickém Přihrádku k dispozici prodejní stánky s fair trade výrobky z Mexika či kávou z Kolumbie. Potěšit vás mohou také třeba francouzské, ukrajinské, arménské a mongolské pochutiny i zcela exotická kuchyně z Pobřeží slonoviny.

 

Festival bude gradovat odpoledním komponovaným programem, který vypukne v 15 hodin. Na pódiu vystoupí s tradičním tancem mongolské tanečnice ze skupiny Sarnai (Růže). Tu vede již řadu let tanečnice a choreografka Sára z Mongolska.

 

Pěvecké a hudební pásmo inspirované tradicemi, folklorem i moderními styly nabídnou děti a dospělí z Ukrajiny, například zpěvák Andrij Pyrih nebo skupina Vulyk.

 

Neobyčejné zážitky přinese hudební i taneční vystoupení Ugandan Dancers Band. „Seskupení se po letech a účinkování po celém světě vrací do Pardubic. Těšit se můžete i na tanec s množstvím hliněných nádob doprovázený perkusemi,“ upřesnila za pořadatele Ivona Baklíková.

 

HPM Dance Studio Pardubice se představí se dvěma choreografiemi volně inspirovanými kolumbijskou pohádkou Encanto a hudbou z muzikálu Aladin. „Ta vás zavede do Pohádek tisíce a jedné noci,“ podotkla Ivona Baklíková.

 

Závěr komponovaného programu bude patřit balkánskému triu Sarraf. To zahraje písně pocházející z různých koutů Balkánu. Predrag Duronjic se objeví i druhý den na pódiu Factory klubu s dalšími hudebníky, kteří v Česku našli po válce v bývalé Jugoslávii svůj druhý domov,“ poznamenala Baklíková.

 

Na louce u Knihovního centra U Vokolků budou pro rodiny s dětmi přichystané výtvarné workshopy od Základní umělecké školy Pardubice – Polabiny. Nabitý program k 30. výročí partnerství s Doetinchenem bude po celé odpoledne připraven v přilehlých prostorech Národního památkového ústavu. (TZ-MMi) Foto: EUROPE DIRECT PARDUBICE (Snímek z loňského ročníku)

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý