Naděje od týmu profesora Holčapka

Region - 26. 05. 2023
Naděje od týmu profesora Holčapka

PARDUBICE - Za účasti ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, ředitele Masarykova onkologického ústavu Marka Svobody a Jany Unar Vinklerové z platformy CZECRIN představila Univerzita Pardubice koncept klinické studie převratné metodiky diagnostiky rakoviny slinivky břišní. Ta dokáže zjistit nemoc analýzou lipidů a pouze z krve. Studie odstartuje v nejbližší době.

 

„Rakovina slinivky břišní je onemocněním s velmi špatnou prognózou a počet pacientů s tímto nádorem stále narůstá. Metoda profesora Holčapka dává naději těmto pacientům, že pokud se potvrdí její účinnost, výrazně se zlepší jejich prognóza. Pro mě jako lékaře, který se s onkologickými pacienty dostává do styku velmi často, je toto důležité a pevně doufám, že klinická studie bude úspěšná,“ uvedl ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek.

 

Do klinického ověření metodiky se zapojí laboratoře i lékaři nemocnic v Brně, Olomouci, v Pardubicích a další onkologická centra v nemocnicích napříč Českou republikou. V nich se budou běžným způsobem odebírat vzorky krve dobrovolníků, kteří budou vyhodnoceni jako rizikoví pro onemocnění rakovinou pankreatu. Výsledky nového neinvazivního testu se budou porovnávat s konvenčním způsobem diagnózy s využitím stávajících metod - endosonografie nebo magnetické rezonance.

 

„Na základě klinického ověření citlivosti a specificity metodiky na statisticky významném počtu vzorků od lidí, kteří mají vysoké riziko onemocnění, by naše metodika měla být schválena pro využití v klinické praxi. Věříme, že jednou ji bude možné využít i pro národní screening rakoviny slinivky břišní. Pokud by se to podařilo, byli bychom první země na světě, která bude mít prevenci tohoto typu rakoviny neinvazivním způsobem,“ řekl profesor Michal Holčapek z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.

 

Dnes je možné zjistit nemoc až v pokročilejších stádiích a pouze pomocí endosonografie. Tato metoda je ale pro pacienty zatěžující a není úplně bez zdravotních rizik. Pro analýzu lipidů ale stačí odběr krve. Tým analytických chemiků z Univerzity Pardubice zjistil, že koncentrace lipidů jako stavebních kamenů buněk v lidském organismu se s onemocněním některými druhy rakoviny mění. Ukáže navíc rakovinu včas, a dokonce i ve fázi, kdy člověk ještě nemoc nemá.

 

Analýzy vzorků v klinické studii bude provádět firma Lipidica, která je nově založenou společností Univerzity Pardubice a FONS JK Group, a v níž má univerzita majetkový podíl. Spin-off firma má již nyní nové zázemí i přístrojové vybavení přímo v Pardubicích, kde se analytičtí chemici již připravují na start studie. Budou schopni ročně analyzovat až 20 tisíc vzorků krve.

 

„Špičkový výzkum a naše vědecké týmy mají na Univerzitě Pardubice maximální podporu. Převést výsledky základního výzkumu do praxe je velmi složitá věc, ale v případě metody týmu profesora Holčapka je reálná. Jako univerzita jsme o tom přesvědčeni a maximálně věříme v úspěch. I proto jsme se rozhodli být součástí i dalších fází. Tento objev může v budoucnu zachraňovat životy,“ uvedl rektor Univerzity Pardubice Libor Čapek.

 

Tým Michala Holčapka se nyní kromě studie soustředí i na další zajímavý výzkum. S podporou prestižního evropského grantu ERC Advanced grant bude zkoumat, proč se mění struktura a množství lipidů, které poté které ukazují na onemocnění rakovinou.

 

Metoda, kterou publikoval špičkový světový časopis Nature Communication a na niž drží Univerzita Pardubice dva patenty, je objevem týmu analytických chemiků z Fakulty chemicko-technologické. (MaM) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ (Na snímku ze čtvrteční tiskové konference profesor Michal Holčapek druhý zleva, uprostřed rektor Univerzity Pardubice Libor Čapek, třetí zprava ministr Vlastimil Válek)

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech