Poutníci jsou vítáni

Region - 28. 05. 2023
Poutníci jsou vítáni

PŘELOUČ - Poutní cesta do španělského Santiaga de Compostela, kde byl objeven hrob apoštola Svatého Jakuba, vede mnoha zeměmi Evropy. Přes Českou republiku směřují ze severu tři hlavní trasy, ta východočeská z polského Křešova přes Pardubice a Přelouč měří 250 kilometrů. Letos na ní přibydou svatojakubské patníky v patnácti obcích, na jejichž zhotovení přispěl Pardubický kraj.

 

Přelouč, která se stala centrem svatojakubských poutníků po východočeské trase, odhalila u kostela sv. Jakuba Většího pískovcovou svatojakubskou mušli. Jejím autorem je Roman Macínek a o instalaci se zasloužilo město Přelouč ve spolupráci s jednotou Orel.

 

Jedním z patronů akce v Přelouči byl i náměstek hejtmana pro kulturu Pardubického kraje Roman Línek: „Jak je dnešní svět čím dál technicky propracovanější, čím dál více lidí si od něj potřebuje odpočinout na pouti. A nemusí to být jen věřící, kteří se vydávají na cestu po místech spojených s historií, kde si mohou utřídit myšlenky, zažít cestu krajinou a ponořit se do svého nitra. Mnozí rozprostřou svou cestu do více let, dávkují si ji, ale stále mají před sebou jeden cíl - nalezení své role na tomto světě, tedy té perly, kterou ukrývá svatojakubský symbol mušle,“ poznamenal.

 

K projektu instalace patníků se symbolem mušle a vzdáleností do Santiaga de Compostela se připojily obce Bukovka, Dříteč, Ráby, Staré Hradiště, Němčice, Svítkov, Srnojedy, Lány na Důlku, Opočínek, Přelouč, Valy – Lepějovice, Semín, Kladruby nad Labem, Řečany nad Labem a Zdechovice.

 

„Letos jsme na umístění a výrobu patníků přispěli těmto obcím z programové dotace kraje celkem 300 tisíc korun.  Je to značně se rozvíjející druh turistiky, který může do našeho kraje přilákat další návštěvníky a ukázat jim zajímavá místa spojená s vyznačenou trasou,“ uvedl radní pro cestovní ruch Alexandr Krejčíř.

 

Centrem poutníků v kraji se podle projektové manažerky Zdenky Kumstýřové stala přeloučská jednota organizace Orel, která poutníkům nabízí přespání v Orlovně. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury