Piráti a Zelení proti

Město Pardubice - 29. 05. 2023
Piráti a Zelení proti

PARDUBICE - Za záchranu hokeje i fotbalový stadion v centru město platí podruhé – chystanou stavbou parkovacího domu u hokejové arény. Nyní nadešel čas slib splnit, i přesto, že celý projekt je nesmyslný od A až po Z. Na 190 milionů z celkových cca 350 si město plánuje vzít úvěr, zbytek plánuje sanovat z rozpočtu a prodejem dvou bytových domů v centru města.

 

Další parkovací dům ve městě, kde padají mosty, nedává smysl. Město chce kvůli němu prodat dva bytové domy v historickém centru s deseti nájemními byty za cca 40–50 milionů korun. Za tyto peníze by šel posílit městský bytový fond více byty na sídlištích, kde šly ceny v poslední době výrazně dolů,“ prezentuje svůj pohled Lukáš Havlena (Piráti).

 

Místo ekonomické studie zbožné přání. Parkovací dům má přesto prodělávat

Předpokládaný příjem na jedno parkovací místo, cca 2 600 Kč měsíčně, by musel být při stejné obsazenosti třikrát vyšší, aby vůbec pokryl náklady. Provozní náklady studie kalkuluje na pouhých 126 Kč měsíčně na místo s jen postupným nárůstem. Nepočítá přitom s žádnými osobními náklady. „Třeba údržba konstrukčně jednoduššího parkovacího domu v Brandýse nad Labem reálně stojí víc než dvojnásobek. Odhad obsazenosti je nastřelený, aby to nějak vyšlo. Zvláště 60 % u krátkodobého parkování je pohádka. Třeba Karlovina se přes den drží kolem 35 %. Ze statistik víme, že takovou vytíženost mají parkoviště v okolních ulicích U Stadionu a nábřeží V. Havla. Ta jsou ale levnější a bez závory,” vypočítává Robert Hrdina (Zelení) nedostatky předložených podkladů.

 

Návratnost je přes tento optimismus v nedohlednu, příjmy nestačí ani na splátku úvěru. Splácení a provoz domu tak spolknou všechny plánované výnosy, město z nich neuvidí ani korunu. Naopak, v dalších 15 letech za dům doplatí dalších 100 milionů. Studie také nepočítá s cenou pozemku. Jeho případný prodej by přitom mohl vynést až nízké desítky milionů.

 

Počet velkých akcí s odchodem hokeje nepočítá

Přínos parkovacího domu je přitom sporný. V rozporu s původními sliby parkovací dům u Stadionu nenabídne žádná parkovací místa pro rezidenty. Stejně tomu bude za Domem hudby.

 

Významným příspěvkem do rozpočtu má být dražší parkování při sportovních a společenských akcích. Studie počítá rovnou s šedesáti ročně, budoucí přesun hokeje a velkých kulturních akcí do plánované nové haly nebo případný sestup fotbalistů přitom nereflektuje. “Aby naši radní protlačili fotbalový stadion a zachránili hokej, bez rozmyslu naslibovali hory doly, Občané Pardubic to mají odskákat dalším projektem za obrovské peníze, na který budou doplácet desítky let. Rezidentům místa přitom nenabídne, jen do centra přivede další auta,“ uzavírá výčet výhrad Dominik Bečka (Piráti).

 

Cena je už teď o 80 % vyšší, než bylo v plánu

Před třemi lety Pardubice náhle zařízly lávku přes Labe, která oproti plánu zdražila o 70 %. „Není možné, aby rozpočet všech soutěžících byl o tolik vyšší než odhad. Projektant nás uvedl v omyl,“ nechala se tehdy slyšet Helena Dvořáčková (bez PP, klub SPD). Parkovací dům má oproti původnímu odhadu 193 milionů zdražit ještě více. Podobně silná vyjádření, jako když šlo o lávku pro pěší a cyklisty, od členů Rady nikdo neočekává.

Parkovací dům U Stadionu bude schvalován 29. května, Piráti a Zelení budou hlasovat proti. (zr) Ilustrační foto: FRANTIŠEK VLČEK (Na jiném místě, za Domem hudby, již výstavba nového parkovacího domu, jehož investorem je soukromý subjekt, začala)

Mohlo by vás zajímat:

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý

Pozor na sobotní omezení

Pozor na sobotní omezení

Pardubický vinařský maraton přinese rozsáhlé změny MHD

Vítaná zodpovědnost

Vítaná zodpovědnost

Obyvatelé Pardubic v loňském roce vytřídili přes 400 tisíc kilogramů elektroodpadu

Posadit se půjde

Posadit se půjde

Ve Studáneckém lese vyroste nový altán