Kolem nás tvoří mistři

Region - 15. 10. 2024
Kolem nás tvoří mistři

PARDUBICE - Pernštýnské náměstí se na tradičních krajských dožínkách hemžilo návštěvníky, kteří přišli oslavit bohatství a tradice regionálního zemědělství. I letos byl připraven bohatý kulturní program, ochutnávky místních specialit a samozřejmě nechybělo vyhlášení soutěže MLS Pardubického kraje. Tato soutěž má za cíl podpořit místní výrobce potravin a posílit povědomí spotřebitelů o kvalitních regionálních produktech.

 

Sedmičlenná odborná komise složená z odborníků v oblasti gastronomie, ale také zástupců Pardubického kraje či Ministerstva zemědělství měla dne 15. srpna nelehký úkol. V areálu Střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy v Chrudimi hodnotili více než 120 výrobků od 35 regionálních výrobců. Výrobky byly, stejně jako v předchozích letech, rozděleny do čtyř kategorií. Certifikát „MLS Pardubického kraje 2024“ tentokrát získalo 27 výrobků, v každé kategorii byl vybrán také absolutní vítěz.

 

Zároveň v rámci Krajských dožínek proběhla také spotřebitelská soutěž, kde mohli příchozí ochutnat oceněné výrobky a následně hlasovat pro nejlepší MLS dle jejich chutí. „U nás v Pardubickém kraji máme velké množství šikovných výrobců surovin i finálních produktů. A opět to potvrdil i letošní ročník potravinářské soutěže MLS Pardubického kraje. Je to dobře a mám z toho velkou radost. Proto také těm, kteří dokáží na trh dodávat kvalitu a bezpečnost v podobě svých výrobků, patří velké poděkování. A těší mne to o to více při vědomí, že v pomyslné džungli nadnárodního obchodu se bohužel často odehrávají praktiky, které nemají nic společného se zmiňovanou kvalitou a bezpečností potravin. Produkty, které umíme vyrobit u nás, k nám mnohdy cestují přes půlku světa, v lepším případě Evropy. Toho se ovšem mezi oceněnými MLSy Pardubického kraje obávat nemusíte. Chceme-li se jako společnost tedy chovat skutečně odpovědně nejenom například ke krajině, ale i sami k sobě, ke svému zdraví, bez podpory našich poctivých potravinářů a hospodářů se podle mého názoru neobejdeme. Vždyť to, co jíme, zcela zásadně ovlivňuje právě naše zdraví,“ řekl radní Pardubického kraje pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.

 

V kategorii Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky získalo ocenění pět z nich. Byla to Bageta rustikální se sušenými rajčaty od pana Kroulíka z Naší DOBRÉ pekárny, Medový fit vdolek jablečný z Medovinka, s.r.o., Cheesecake slaný karamel z Angidorty s.r.o., paní Angelika Čížková uspěla také ve spotřebitelské soutěži, dále pak byly oceněny perníkové minidezerty od paní Janurové z JaJa Pardubice s.r.o. a titul Absolutního vítěze této kategorie si odnesla Merenda od Denisy Korečkové z Cukrárny Levandule. Pět výrobků získalo ocenění také v kategorii Maso a masné výrobky. Certifikát obdrželo Naše uzené z Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka, s.r.o., staročeská paštika z Řeznictví Švanda, s.r.o. a hovězí burger na gril z ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s.r.o.

 

Nejvíce ocenění se podařilo získat Řeznictví a uzenářství Morávek za jejich Rib eye steak – vysoký hovězí roštěnec a Vepřové koleno po selsku. To se stalo nejen absolutním vítězem, ale také ho jako nejlepší masný výrobek označili návštěvníci akce. Třetí kategorie, Mléko a mléčné výrobky, měla ocenění osm. Certifikát MLS Pardubického kraje získali Čerstvý BIO kozí sýr ochucený – tymián od paní Jitky Píchové, dále pak výrobky za Zemědělského družstva ve Sloupnici, konkrétně Sloupnický A2 Míša čokoládový a Sloupnické selské A2 mléko. Uspěly také výrobky pana Součka z Minimlékárny Juliana – Kefírový nápoj černý rybíz a Tuněchodský Hamoun a výrobky paní Bulvové ze Statku Bulvovi – Makovský sýr s rajčaty a Makovanka s česnekem. Absolutním vítězem se stal Zrající kravský pivní sýr z Květné Zahrady, z.ú., která získala také cenu spotřebitelů za sýr Lafeta.

 

Poslední kategorie, Výrobky z medu a ostatní byla nejpočetnější, získalo zde ocenění devět výrobků. Oceněnými jsou Med květový od paní Kinterové, Kryštof 11° z Knížecího pivovaru Moravská Třebová s.r.o., Mátová s kousky čokolády – jedná se o zmrzlinu od pana Kopeckého z Kopečková od Kopečka, Borůvková zmrzka od pana Pavlise, která si svou lahodnou chutí získala také spotřebitele, Hřebečská medovina – Jemná z Hřebečská medovina s.r.o., Kohout 11%, pivo světlý ležák z Armat, spol. s r.o., Bedřichova jedenáctka polotmavá z minipivovaru Veselka Litomyšl s.r.o. a Modrý sen od paní Kolrusové z Fit, zdraví a výživa. Absolutním vítězem se stal Sirup zelený ořech, citron, vanilkový lusk – Jsem Pecka. Na závěr dožínek byl radním Pardubického kraje pro venkov, zemědělství a životní prostředí, Miroslavem Krčilem udělován titul Objev roku. Ocenění tentokrát získaly dva pivovary, a to Knížecí pivovar Moravská Třebová s.r.o. a Pivovar Opatovický poklad, s.r.o. (VMŘ) Foto: Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Přelouč vítá jaro

Přelouč vítá jaro

Otevřena budou muzea, program na náměstí začíná ve 13 hodin

Hlavním přednášejícím Jan Konvalinka

Hlavním přednášejícím Jan Konvalinka

Do Pardubic přijeli přední odborníci na analýzu DNA

TECHNOhrátky po třinácté

TECHNOhrátky po třinácté

Znovu je provází mimořádný zájem školáků

Centrálním příjmem to neskončilo

Centrálním příjmem to neskončilo

Pardubická nemocnice letos začne rekonstruovat také prostor bývalé psychiatrie

Bronz za Cyklopecky a koníčky

Bronz za Cyklopecky a koníčky

Pardubický kraj je atraktivnější pro zahraniční turisty

Souprava skončila v příkopu

Souprava skončila v příkopu

Při nehodě traktoru ve Svídnici byl poškozen plynový sloupek