PARDUBICE - Střední průmyslová škola potravinářství a služeb, sídlící v krajském městě, vychovává potravinářské odborníky už 105 let. Toto půlkulaté jubileum si letos připomíná malými oslavami, větší oslavy se chystají na sto desáté výročí.
„Jsme skladbou oborů v rámci České republiky unikátní škola. Během 105 let existence školy vyšlo z jejích bran na 10 000 absolventů, z nichž řada zastávala nebo zastává důležité pozice v potravinářském průmyslu. Naše škola je pevnou součástí nejen pardubického, ale i celostátního středního školství. Ačkoliv jsme průmyslovka s více než stoletou tradicí, nezapomínáme samozřejmě na to, že je potřeba jít s dobou, a kromě investic do vybavení školy se snažíme mít moderní i samotnou výuku,“ uvedl ředitel školy Zdeněk Zitko.
Stopětka na zámku
Letošní půlkulaté výročí připomene škola pouze v kruhu žáků a zaměstnanců při vánoční akademii 20. prosince. Součástí oslav bude také výstavka ve vestibulu školy a v plánu je také setkání bývalých učitelů. „Opravdu velké oslavy proběhly před pěti lety, když jsme slavili kulatých 100 let, další větší oslavy bychom rádi uspořádali za pět let, až bude 110. výročí. Letos se jen snažíme komorní formou připomenout nejen veřejnosti, ale i žákům a pracovníkům bohatou historii naší školy,“ sdělil ředitel Zdeněk Zitko. Největší akcí k výročí bylo pořízení fotografie 105 studentů tvořících číslici 105 na malém nádvoří pardubického zámku. „Přišlo mi to jako dobrá idea, jak bychom my studenti mohli připomenout, že naše škola je tu už 105 let,“ vysvětlila autorka nápadu, studentka Barbora Kulhánková.
Začalo to v Břeclavi
Historie dnešní školy se začala psát v roce 1919 v Břeclavi, kdy byla dosavadní německojazyčná mlynářská škola počeštěna a v roce 1922 se stala školou státní. Břeclavské období skončilo záborem Sudet v říjnu 1938, poté se škola s malým brněnským intermezzem přesunula do Pardubic, kde po válce získala budovu průmyslového muzea. Tuto architektonicky hodnotnou budovu od Karla Řepy užívá škola dodnes, přičemž na konci 80. let k ní byla přistavěna druhá část. V roce 2011 se „Potravina“, jak se škole neformálně říká, sloučila se Střední odbornou školou a středním odborným učilištěm Pardubice-Polabiny v Poděbradské ulici, které bylo zaměřené zejména na služby. Od roku 2014 nese škola stávající název.
Učební i maturitní obory
Škola dnes nabízí studium jak maturitních předmětů (analýza potravin, technologie potravin), tak předmětů učebních (pekař, cukrář, kuchař-číšník a prodavač). „Maturitní obory se s učebními dobře doplňují a právě skladba oborů je to, co děláš naši školu jedinečnou,“ dodal ředitel Zitko. (zr) Foto: SPŠPS
Mohlo by vás zajímat:
Památník Zámeček připomene počátky působení výsadku Silver A a popravené oběti
V úterý 7.1. se uskuteční veřejná prezentace návrhu územní studie Nová Cihelna