Našlo se řešení

Město Pardubice - 29. 06. 2021
Našlo se řešení

PARDUBICE - Rodiče dětí, odjíždějících na letní pobytové tábory, ale i samotní provozovatelé, si mohou oddychnout. Město Pardubice nejenže jako každý rok podpoří tábory finančně, ale zajistilo také testování dětí před samotným odjezdem. Děti tak odjedou na společné pobyty s PCR testem, který je zprostí povinnosti nechat se opakovaně testovat. Navíc budou na přítomnost koronaviru testovány neinvazivně, tedy ze slin.


Se zástupci společnosti SCIMED Biotechnologies, která má jako zdravotnické zařízení všechna potřebná oprávnění, jsme se dohodli, že na svém odběrovém místě na pardubickém hlavním nádraží navýšila kapacity testování a vyhradila termíny navíc speciálně pro pořadatele a účastníky pobytových táborů, tedy dětí i vedoucích a dalšího personálu, které po našem oslovení projevili zájem o pomoc. PCR testy budou prováděny zdarma neinvazivní metodou PCR z úst bezplatně v rámci zdravotního pojištění, kdy má každý občan nárok na dva bezplatné PCR testy měsíčně,“ řekl náměstek primátora města Pardubic zodpovědný za školství i volnočasové aktivity Jakub Rychtecký.

 

 

Ministerstvo zdravotnictví organizátorům táborů na poslední chvíli svými požadavky na testování a v případě antigenních testů na přetestování dětí v průběhu tábora velmi zkomplikovalo život. Proto jsem se rozhodl nabídnout řešení. S tímto subjektem máme jako zřizovatel základních škol velmi kladné zkušenosti, nyní pravidelně testuje neinvazivní metodou z úst téměř 6000 žáků na 11 základních školách v průběhu dvou hodin,“ dodal náměstek Rychtecký s tím, že před odjezdem na tábory o tuto pomoc projevilo zájem už 16 táborů, což je přes 1000 testů. Pro všechny rodiče a děti, především ty, kteří nejsou z Pardubic, ale účastní se některého z pobytových táborů s pardubickým organizátorem, společnost zajistila také kapacitu navíc i na testovacím místě u nádraží v Hradci Králové.

 

 

Tenhle nápad je geniální pomoc zřizovatelům táborů, kterým tak ubyl velký kus starostí se zajištěním testování dětí. A samozřejmě také rodičům, kteří kvitují, že jsou dána jasná pravidla včetně provádění testování neinvazivní metodou. Rodičům, kteří mají o testování touto cestu zájem, je k dispozici odkaz, na němž mohou dítě k odběru přihlásit na konkrétní termín. Měli by počítat s tím, že vyhodnocení vzorku může trvat až 48 hodin a pro nástup na tábor je uznatelný vzorek odebraný ne déle než sedm dní před nástupem na tábor,“ konstatoval ředitel DDM ALFA Miloš Adamů, organizátor jednoho ze tří táborů, které DDM pořádá.

 

 

Vedle zajištění testování pro malé i velké táborníky Pardubice podpoří pobytové, ale také příměstské tábory svých dětí i finančně. Na různá místa republiky se na pět až 18 dní vydá o prázdninách více než 1100 dětí, dalších více než 1100 dětí stráví část prázdnin v příměstských táborech nebo táborech při Sportovním parku Pardubice. Město tak z Programu podpory volného času podpořilo přes 2 200 táborníků celkovou částkou téměř milion korun. (NaH) Foto: RENÉ GROSS

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres