Termíny měnit výjimečně

Region - 03. 07. 2021
Termíny měnit výjimečně

PARDUBICKO - Zajištění očkování v Pardubickém kraji v letních měsících bylo hlavním tématem jednání pracovní skupiny při Bezpečnostní radě Pardubického kraje. Vzhledem k předpokládanému snížení dodávek dojde od poloviny července ke snížení kapacit očkování na dva tisíce denně. Některá přestanou od 14. července vypisovat nové termíny na první dávky a doočkují druhé dávky. K pátku 2.7. bylo v kraji proočkováno necelých 363 tisíc očkovacích dávek.

 

 

V průběhu července předpokládáme snížení dodávky vakcíny od společnosti Pfizer na 50 procent červnových dodávek. Vzhledem k tomu bude postupně docházet také k omezování jednotlivých očkovacích míst a jejich kapacit. Předpokládáme udržení sítě očkovacích míst při našich nemocnicích akutní péče, a to vždy již v prostorách dané nemocnice. K těm by měla zůstat očkovací místa na Seči, v pardubickém KOLFu, v Hlinsku, Rybitví, Brandýse nad Orlicí a v Jevíčku,“ řekl hejtman Martin Netolický. Od 14. července by pak neměla zbývající centra vypisovat volné první termíny. „V případě našich příspěvkových organizací, Lázní Bohdaneč a Luže předpokládáme možnost rychlé aktivace očkovacího místa v případě potřeby,“ doplnil hejtman.

 

 

V tuto chvíli kraj eviduje přibližně 500 nově registrovaných zájemců o očkování denně. Dílčí nárůst je předpokládán po uvolnění registrací pro děti od 12 do 15 let věku, kterých je v kraji přes 20 tisíc. Pro očkování dětí budou vyčleněny kapacity v pěti očkovacích místech. „Očkování dětí bude možné pouze v očkovacích místech provozovaných Nemocnicí Pardubického kraje v Pardubicích, Chrudimi, Litomyšli, Ústí nad Orlicí a Svitavách a to vždy v konkrétní dny, do kterých bude umožněna registrace. V Pardubicích se bude očkovat od 8. července, v ostatních místech od 12. července. Vše je ovlivněno tím, že u očkování této skupiny musí být vždy přítomen pediatr,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. Jedním z problémů, se kterým se očkovací místa v tuto chvíli potýkají je změna intervalu pro očkování druhou dávkou a možnost měnit si termín druhého očkování. „Bohužel jsou očkovaní, kteří chtějí změnit svůj termín očkování i několikrát, což je náročné jak pro infolinky, tak pro očkovací místa a plánování jejich kapacit. Chtěla bych poprosit všechny, aby si měnili termín očkování pouze tak, jak je povoleno, a to je v jen výjimečných a odůvodnitelných případech.“ sdělila náměstkyně Matoušková.

 

 

Pracovní skupina také schválila oslovení Krajské hospodářské komory s nabídkou očkování ve firmách prostřednictvím příslušného závodního lékaře. „Chceme zjistit poptávku po tomto typu očkování přímo ve firmách s využitím závodních lékařů, což by mohlo opět zvýšit proočkovanost populace,“ sdělil hejtman Netolický. (DoB) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno