Hasiči se v noci nezastavili

Region - 09. 07. 2021
Hasiči se v noci nezastavili

PARDUBICKO – Prognózy meteorologů na noc ze čtvrtka na pátek se naplnily. Bouřky s přívalovými srážkami, místy i kolem 50 mm, kroupami i nárazy větru až kolem 90 km/h opravdu zasáhly Pardubický kraj. Silné bouřky a přívalový déšť potrápily zejména Chrudimsko a Orlickoústecko.

 

 

Následuje souhrnná zpráva tiskové mluvčí Krajského hasičského záchranného sboru Pardubice Venduly Horákové:

 

První výjezd v souvislosti s bouřkou jsme zaznamenali v 18.27 hodin v Hlinsku, kdy tekoucí voda z pole vyplavila zahradní domek a zaplavila zahradu u domu. Během silné bouřky jsme likvidovali požár trafostanice v Hlinsku, odčerpávali vodu ze zatopeného sklepa chaty a garáže v Horním Bradle. V Hlinsku-Koutech spadl strom na dům. Osoby byly v době pádu uvnitř objektu. Dle našich informací se nikomu nic nestalo. V Hlinsku – Srní spadl strom na kamion. V hlinecké Holandské ulici byla chalupa zavalena bahnem, které se naplavilo z pole.

 

 

V dalších několika případech v Hlinsku tekla voda střechou do domů, když vítr utrhl plechy ze střechy.

 

 

Motorové pily hasičů se nezastavily. Spadlé stromy bylo nutné odstranit většino ze silnice ve Stradouni, Hamrech, Hlinsku, Hlinsku-Ratajích, Nasavrkách – Libáni, Studnici, Včelákově, Jaroslavi, Pardubicích, Chroustovicích, Sudslavi, Přibylově, Horním Jelení, Brandýse nad Orlicí, Pusté Rybné, Zářecké Lhotě, Miřeticích, Zálší, Trhové Kamenici, Košumberku, Vidlaté Seči, Chacholicích, Horce, Skutči, Vysokém Mýtě, Holicích-Koudelce, Českých Lhoticích, Proseči, Staročernsku, Chrasti, Litošicích, Smrčku, Valech, Slepoticích, Čermné nad Orlicí, Vrbatově Kostelci, Zámrsku a na dalších místech našeho kraje.

 

 

Počet událostí podle územních odborů:

Chrudimsko 79

Orlickoústecko 69

Pardubicko 23

Svitavsko 19

 

 

Hasiči v Pardubickém kraji vyjížděli především v první polovině noci na popadané stromy a potrhané dráty elektrického vedení. V druhé polovině noci a k ránu zasahujeme u zatopených objektů – zejména garáží, sklepů a chat. Rozvodněné menší toky způsobily zaplavení zahrad i silnic. Například zatopená silnice je mezi Žamberkem a Písečnou. Prováděli jsme čištění propustků i potoků, zejména pod mostky, kde se držely naplaveniny. Začínají se zvedat i vodní toky. Aktuálně k páteční 6. hodině ranní je vyhlášen I. stupeň povodňové aktivity na Loučné v Litomyšli, Loučné v Dašicích a Loučné v Cerekvici nad Loučnou a na Novohradce v Úhřeticích. Celkem evidujeme od čtvrteční 18. hodiny do páteční 6. hodiny ranní 190 zásahů v souvislosti s bouřkou. Všechny události by měly být bez zranění.

 

 

Rozhodně ale nekončíme, stále jsme v terénu.“ (zr) Foto: HZS Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno

Cyklobusy jinak

Cyklobusy jinak

Do nové turistické sezóny vyjedou tři linky 

Zemřel poslanec Jaroslav Bašta

Zemřel poslanec Jaroslav Bašta

Ve sněmovně by ho měl v klubu SPD nahradit Marcel Dlask

Podvečerní zásah hasičů

Podvečerní zásah hasičů

Čtyři jednotky likvidovaly požár chaty