Komín se poroučí k zemi

Město Pardubice - 14. 07. 2021
Komín se poroučí k zemi

PARDUBICE - Sraz nebo kafe u komínu si už v Pardubické nemocnici nedáte. V úterý 13. července se stavební bagr dal do rozebírání i zbývající části původně 38metrové stavby dokončené v rámci přestavby nemocnice ve 30. letech minulého století. Kdysi elegantní technické řešení na ohřev užitkové vody se během desetiletí stalo důležitým orientačním bodem, jehož podoba se měnila v závislosti na panujícím ročním období. Teď se komín poroučí k zemi. Na jeho místě vyroste nový pavilon urgentní péče.



Změn, které nyní probíhají v areálu Pardubické nemocnice, je mnoho. Se stavbou nového centrálního urgentního příjmu se změnil systém dopravy, zabírají se další části stavební plochy a postupně také mizí i některé objekty, které byly s Pardubickou nemocnicí spjaty po řadu let. Na začátku července začala demolice budovy číslo 15, která sloužila jako jídelna pro zaměstnance, občerstvení, recepce a zázemí pro pokladnu a podatelnu. Dalším objektem, který centrálnímu příjmu nyní ustupuje, je starý komín.





Ten byl postaven na přelomu 20. a 30. let minulého století v době, kdy nemocnice procházela zásadním stavebním rozvojem, jako součást technického řešení rozvodů tepla a teplé vody. Původně patřil k dnes již neexistující budově spalovny a kotelny, která stála do počátku 90. let právě na místě již zdemolované budovy číslo 15. Celý systém byl promyšlený do nejmenšího detailu. Žádné teplo nesmělo přijít nazmar, a tak vznikl okolo komínu ještě železobetonový vodojem. Přivedená voda se spalinami stoupajícími komínem ohřívala v mezikruží, a zbytkové teplo ze spalovny tak našlo v nemocničním areálu další uplatnění. V prstenci ohřátá voda se využívala jako teplá užitková.





Původně komín dosahoval výšky téměř čtyř desítek metrů, z důvodu nevyhovujícího stavu však byla v 90. letech minulého století ubourána jeho vrchní část, a celková výška se zkrátila přibližně na polovinu. Poté, co pozbyl svou základní funkci, bylo na vrchu komína umístěno telekomunikační zařízení odstraněné v roce 2017.





Fotogenický komín, který v mezičase porostla hustá vegetace, tedy již řadu let slouží spíše jako orientační bod. V úterý 13. července se do něj zakously hydraulické nůžky stavebního bagru, jenž jej postupně rozebere a uvolní místo pro centrální urgentní příjem. Ten má stát koncem roku 2023. (zr – tznpk) Foto: ARCHIV NPK

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií