Pár dnů před Tokiem

Město Pardubice - 15. 07. 2021
Pár dnů před Tokiem

PARDUBICE - Jen pár dní před zahájením her v Tokiu se na Pardubickém závodišti uskuteční závody olympijského sportu – všestrannosti. Kombinaci tří jezdeckých disciplín v atraktivním prostředí nabídne pardubický hipodrom už tento týden od 16. do 18. července. Představit by se mělo více než 170 sportovních dvojic jezdec – kůň. Záštitu nad seriálem závodů všestrannosti převzal ministr obrany Lubomír Metnar.

 


Jezdecká všestrannost patří k olympijským sportům už od počátku 20. století. V Pardubicích je populární řadu let. V letošním roce se závody Pardubické všestrannosti uskuteční poprvé, protože konání jarních klání znemožnila protikoronavirová opatření. „Těší nás, že zájem ze strany závodníků neupadá. I přesto, že jsme se termínově sešli s dalším pořadatelem závodů, máme více než 170 startů a přijedou k nám i jezdci z Rakouska či Německa. Věříme, že pro ně všechny připravíme kvalitní závody se zajímavými tratěmi v dráze Velké pardubické,“ řekl ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.

 

 

Závody Pardubické letní všestrannosti jsou současně vypsány jako oblastní mistrovství Východočeské oblasti České jezdecké federace a kvalifikační kolo seriálu Zlatá podkova. Závodníci budou také sbírat body do Národního poháru všestrannosti a Českého poháru 2021 ve všestrannosti. Vypsáno je celkem 10 soutěží, z nich nejobtížnější je Zlatá podkova – Cena ministra obrany ČR stupně S (CNC 2*).

 

 

Uzávěrka přihlášek byla ve středu 14. července, takže se ještě může situace změnit. V tuto chvíli ale počítáme s tím, že v pátek bychom absolvovali drezurní zkoušky všech soutěží, v sobotu skokové zkoušky a v neděli přijdou na řadu především divácky oblíbené crossy, neboli terénní zkoušky,“ popsala plánovaný průběh závodů hlavní rozhodčí Markéta Kvapilová. V pátek a v sobotu se bude soutěžit od 9 hodin, nedělní krosy odstartují v 8 hodin. „Tratě crossu už v tuto chvíli stavíme, a to v atraktivním prostředí dostihové dráhy. Snažíme se vymyslet zajímavé tratě s různými typy překážek, aby soutěž bavila nejen samotné jezdce, ale také diváky,“ doplnil stavitel tratí Václav Žižka, který se na realizaci tratí podílí již několikátou sezónu a ve svých plánech počítá jak s umělými, tak i s přírodními překážkami pardubické dráhy.

 

 

Vstup na závody Pardubické všestrannosti je pro diváky zcela zdarma. Vzhledem k mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR se však bude nutné u vchodu do areálu závodiště prokázat platným negativním PCR nebo antigenním testem na přítomnost viru SARS-CoV-19 v předepsaných lhůtách 7 dnů, resp. 72 hodin (lze doložit také čestným prohlášením), nebo platným certifikátem o očkování proti onemocnění covid-19, kdy od podání první dávky uplynulo nejméně 14 dnů, nebo laboratorním potvrzením o prodělání nemoci covid-19, kdy od prvního pozitivního testu neuplynulo více než 180 dnů. Tato povinnost se netýká dětí do 6 let věku.

 

 

V pátek 16. července mohou nejen návštěvníci závodů zavítat také do letního kina s Kofolou. „KofoKino“ nabízí českou komedii z roku 2020 „Chlap na střídačku“. Začátek promítání je ve 21:15 hod., vstup je zdarma. Opět je nutné splňovat jednu z výše uvedených podmínek. (noh) Foto: PETR ŠEDIVÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres