Pernštejnský víkend

Region - 22. 07. 2021
Pernštejnský víkend

 

LÁZNĚ BOHDANEČ - Pardubický kraj spolu s dalšími partnery připomíná 500 let renesance ve východních Čechách. Dne 8. dubna 2021 totiž uplynulo právě 500 let od smrti významného šlechtice, vojevůdce, politika, diplomata, moderního hospodáře, finančníka a stavitele Viléma z Pernštejna. O dva roky dříve než Vilém, 2. května 1519 zemřel ve Francii italský geniální umělec, přírodovědec, vynálezce a konstruktér Leonardo da Vinci. A jak se odkaz těchto dvou vizionářů může dnes protnout?

 

„Jedním z účastníků programu 500 let renesance ve východních Čechách je i GOLF RESORT Lázně Bohdaneč. Je to z toho důvodu, že golfové hřiště leží v místě původního rozsáhlého rybníka Rozkoš, který tady rod Pernštejnů vybudoval,“ říká náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek a pokračuje: „Rybník Rozkoš byl napájený stejně jako řada dalších rybníků v této oblasti Opatovickým kanálem. Tento dodnes zachovaný 34 kilometrů dlouhý vodní přivaděč byl zdrojem prosperity Pernštejnů, přiváděl vodu z Labe do mnoha chovných rybníků hlavně s kapry. Do tohoto Pernštejny kultivovaného území připravil GOLF RESORT spolu s dalšími partnery na následující víkend zajímavý program pro celé rodiny s názvem Bohdaneč žije. A právě tady k tomu „setkání“ dojde,“ prozrazuje Línek.

 

Mohli se Vilém a Leonardo potkat? Z časového hlediska mohli. Vilém byl sice o 14 let starší, ale Leonarda nakonec i přežil. Je ale pravděpodobné, že se nikdy nepotkali. Jejich odkaz se protíná až nyní, na Opatovickém kanále, v sousedství golfového hřiště u Lázní Bohdaneč. Zdejší krajinu totiž provází řada zajímavostí z historie i přírody.  A pokud je chcete poznat, musíte se plynule pohybovat po obou březích Opatovického kanálu. 

 

Mohl by je propojit nový mostek, který by ovšem kanoisté nemuseli obcházet po souši, jako ty současné, betonové. Právě takový samonosný most navrhl kolem roku 1502 Leonardo da Vinci. Zachovala se malá nenápadná kresba v jeho zápisníku a před dvěma lety jeho stavbu podle náčrtku experimentálně vyzkoušeli vědci z americké univerzity MIT v Bostonu. „Ten nápad nás nadchl a děláme vše pro to, aby Opatovický kanál překlenul právě da Vinciho most. Zatím jsme ho dali vyrobit z modřínových hranolů a je k vidění u klubovny Golf klubu. Nad vodu by se mohl dostat pravděpodobně letos na podzim. Nicméně naším cílem je do budoucna vyrobil most tak, jak Leonardo da Vinci plánoval, z kamenů, aby tady vydržel další desetiletí nebo staletí,“ říká Radek Machala z Golf Clubu.

 

Součástí programu pernštejnského víkendu bude samozřejmě i oficiální golfový turnaj Vilém 500 Open, který se uskuteční v sobotu od 10 hodin, ale většina dalších aktivit v tomto území je připravena pro širokou veřejnost.

Pro děti bude v sobotu připraven v Golf Resortu stan s hračkami a vynálezy Leonarda da Vinci a k vidění bude i zatím na louce sestavený most. Představí se šermíři a dozvíte se tu také o rybníkářské tradici tohoto regionu. Členové klubu orientačních běžců chystají pro zájemce orientační bludiště.

 

Marina kemp v sousední Stéblové připravil na pátek a sobotu letní cestovatelský festival. Dojet se tam dá i lodí. Je totiž možné si zamluvit vypůjčení lodí a svézt se po Opatovickém kanále. Další zájemci sednou v sobotu ráno na kolo a vydají se po trase nazvané letos CykloVilém. To je vlastně trochu obměněná podoba známého Cyklopaťáku, na kterou se můžete v sobotu registrovat před radnicí v Lázních Bohdaneč do 9 hodin ráno. Připraveny jsou trasy 11, 27 a 36 kilometrů, kde účastníci sbírají razítka. V neděli pak bude v GOLF RESORTU k dispozici zdarma golfová akademie pro začátečníky. (zun) Foto: Pk (Na snímku da Vinciho most)

 

Mohlo by vás zajímat:

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno