V krásné krajině

Region - 26. 07. 2021
V krásné krajině

 

LÁZNĚ BOHDANEČ - Historická krajina v okolí města je dodnes poznamenána zásahy Pernštejnů, kteří zde měli centrum svého rybníkářství. Právě tyto tradice připomínal víkend s názvem „Bohdaneč žije v krajině Viléma z Pernštejna“, který pořádal v rámci programu 500 let renesance ve východních Čechách Golf Resort Lázně Bohdaneč. K Vilémovi se zde připojil i Leonardo da Vinci.

 

„Před dvěma lety jsme v našem partnerském regionu ve Francii okoukli připomínku 500. výročí renesance. Odvíjela se od roku 1519, kdy na zámku Amboise na břehu Loiry zemřel italský umělec a vizionář Leonardo da Vinci. A netušili jsme, že se s jeho odkazem setkáme také u nás, při vzpomínce na našeho vizionáře Viléma z Pernštejna,“ poznamenal náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

 

Golf Resort se totiž rozhodl ve spolupráci s Agenturou na ochranu přírody, Rybničním hospodářstvím a dalšími partnery propojit a kultivovat naučné stezky v okolí golfového hřiště a přírodních rezervací na březích Opatovického kanálu. Pro podobu nového mostku, který je k tomu potřeba, se organizátoři inspirovali v pokusu amerických výzkumníků z univerzity MIT. Ti před dvěma lety sestavili funkční model samonosného klenutého mostu podle náčrtku Leonarda da Vinci. U Bohdanče zatím vznikla konstrukce mostu z modřínového dřeva, do budoucna by to mohl být i most z kamene, tak jak ho Leonardo da Vinci kolem roku 1502 vyprojektoval.

 

Zájemci o víkendu využili kánoe na Opatovickém kanálu, bludiště orientačních běžců, nebo možnost vyzkoušení golfu. Zajímavý byl také renesanční program od skupiny Pernštejni. Ta přivezla nejen historickou lukostřelbu, ale také celý názorný program o Leonardu da Vinci včetně replik jeho technických vynálezů. Díky tomu si každý mohl vyzkoušet nejrůznější stroje nebo sestavit model Leonardova mostu a osobně a přesvědčit se, zda ho unese.

 

Mimořádnou událostí byla i ukázka obrazu Mony Lisy utvořeného z miniaturních mušliček, který přivezli představitelé Nadace Duha. Obraz vznikl v 90. letech 20. století v Severní Koreji z přírodně zabarvených mušliček a do České republiky se dostal jako diplomatický dar. Přestože je kopií da Vinciho obrazu, je sám o sobě originálem s nesmírnou hodnotou. Práce na něm trvala celý rok a není nijak dobarvován. Nadace Duha s Golf Clubem pravidelně spolupracuje.

 

Součástí bohatého víkendu v Lázních Bohdaneč byl i tradiční cyklistický výlet Cyklopaťák, letos nazvaný CykloVilém. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury