Skončila zbraňová amnestie

Region - 03. 08. 2021
Skončila zbraňová amnestie

 

PARDUBICKO - V sobotu 31. července skončila pátá zbraňová amnestie, která byla vyhlášena pro celé území České republiky letos 30. ledna. 

 

„Za uvedenou dobu v Pardubickém kraji odevzdali občané celkem 121 kusů zbraní a 11 862 kusů střeliva. Při předchozí zbraňové amnestii, která probíhala v roce 2014, občané odevzdali během šesti měsíců celkem 224 kusů zbraní a téměř 24 tisíc kusů střeliva,“ informovala mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Pardubicích Markéta Janovská.

 

Jak uvedl Jiří Tilman z Odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál, s dalšími amnestiemi se počet odevzdaných věcí snižuje, ale i přesto letos přinesli občané zajímavé kousky – například protiletadlový kanón, ruskou protitankovou řízenou střelu na dálkové ovládání nebo přes dvě kila průmyslové důlní trhaviny Danubit s rozbuškami.

 

Občané nemusejí policistům vysvětlovat kde materiál vzali, ale i tak někteří uvádějí, že se jedná o pozůstalost nebo náhodný nález při vyklizení různých nemovitostí. Co ovšem nejde, je přinést zbraň anonymně. Občan musí vyplnit formulář, aby ho policisté mohli po prověření zbraně v systémech zkontaktovat. Jiří Tilman uvádí: „Každou odevzdanou zbraň prověřujeme v centrálních databázích a našich informačních systémech, abychom zjistili, zda zbraň nebyla odcizena, nebylo po ní vyhlášeno pátrání nebo jestli s ní nebyl spáchán trestný čin“.

 

Pokud se ukáže, že je zbraň „čistá“, je několik možností, jak se s ní naloží. Pokud si zbraň nechal zlegalizovat člověk, který má zbrojní průkaz, dostane zlegalizovanou zbraň zpět. Pokud nemá zbrojní průkaz, může k nám přijít s někým, kdo ho má a zbraň mu přenechá nebo prodá. A další možností je, že se zbraní nechce občan mít už nic společného a přenechá jí policistům, kteří s ní naloží dle zákona – zbraň propadne státu a zlikviduje se. Výjimkou není ani to, že by se mohlo jednat o historicky cenný kousek a v tom případě policisté majiteli předají kontakt na příslušné muzeum, jak to již v minulosti udělali. (zr) Foto: POLICIE ČR

 

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury