Vakcíny bez registrace

Region - 06. 08. 2021
Vakcíny bez registrace

PARDUBICKO - Aby Pardubický kraj přiblížil možnost nechat se oočkovat co nejvíce k občanům, vypravil očkovací kamion do míst, kde bylo dosud vakcinovaných spoluobčanů nejméně. Jízdní řád počítá se zastávkami v sedmi městech a obcích, kam si zájemci starší 16 let mohou přijít pro vakcínu bez předchozí rezervace a registrace.

 

Koncem minulého a na začátku tohoto týdne byl kamion k dispozici občanům v Pardubicích a v Chrudimi. Včera se pak vydal na svoji cestu na východ ze západu kraje, z Přelouče, kde na něj ve čtvrtek už ráno čekaly desítky lidí. Během dne se fronta čekajících pohybovala kolem stovky čekajících.

 

„Asi před týdnem jsme v očkovacím týmu při Bezpečnostní radě Pardubického kraje prošli dostupná data a ukázalo se, že samotný západ a východ kraje není dost proočkován a vakcínu tam dostalo méně než 50 procent občanů. Proto jsme se spojili se starosty dotčených měst a obcí a domluvili se s nimi, že se na tyto oblasti zaměříme a zajistíme pro ně mobilní očkovací kamion, který za nimi přijede,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková. „Od minulého týdne máme díky očkovacímu kamionu k dnešku aplikovaných 1880 dávek bez registrace a rezervace v Pardubicích a Chrudimi, největší zájem je o jednorázovou vakcínu Janssen, kterých jsme naočkovali plných 1700 dávek.“

 

V Přelouči zůstane kamion do pátku. V sobotu pokračuje do Starého Mateřova, v neděli do Holic a začátkem příštího týdne se zastaví v Letohradu, Lanškrouně, Moravské Třebové a ve čtvrtek svou cestu očkování ukončí v Dlouhé Loučce. „Lidé se mohou rozhodnout pro vakcínu Comirnaty od Pfizeru, které máme dostatek, nebo jsme pro občany nad 18 let věku zajistili i 2 500 dávek jednodávkového Janssenu. Plánujeme, že denně jsme schopni oočkovat asi 350 lidí, kteří se nemusejí nijak registrovat. Zároveň jsme objednali dalších 1500 dávek Janssenu, které by měly dorazit příští týden,“ upřesnila Michaela Matoušková.

 

Očkování walk-in celý proces zrychluje a zkracuje

Zkušenosti z Pardubic a ze čtyř krajských nemocnic, které očkují bez registrace, ukazují na zájem lidí, pro které se celý proces očkování výrazně zrychlí a zkrátí.  I v Přelouči se ve čtvrtek již brzy ráno vytvořila fronta před patřičně vybaveným přívěsem kamionu, postaveným na parkovišti před sportovní halou. Podle náměstkyně mobilní očkovací přívěs svůj účel splnil. „Lidé průběžně přicházeli, za což jsem ráda, protože nabídkou mobilního očkování v Přelouči zasahujeme celou západní část Pardubického kraje včetně Chvaleticka. Bohužel, dříve jsme nemohli zřídit stacionární očkovací místa, protože jsme nesehnali dostatek praktických lékařů, kteří by celodenně, a hlavně dlouhodobě očkovali,“ vysvětila dosavadní menší míru proočkovanosti v tomto regionu Michaela Matoušková.

 

O dalším očkování se rozhodne podle zkušeností z této jízdy na konci příštího týdne. „Ukáže-li se nadále klesající trend zájmu o očkování, budeme postupně přistupovat k uzavírání očkovacích míst pro první dávky. Již jsme pro první dávky uzavřeli očkování v Lázních Bohdaneč, v Albertinu Žamberk, v Magnu v Pardubicích, v Hamzově léčebně v Luži, v České Třebové a Vysokomýtské nemocnici. Kraj dále počítá se zachováním páteřní sítě, která sestává z očkovacích míst provozovaných Nemocnicí Pardubického kraje, a to přímo v areálech jednotlivých nemocnic. Tato páteřní očkovací místa jsou i nadále doplněna i očkováním na poliklinice Kolf v Pardubicích, v LDN Rybitví, v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku, v Rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí, v Seči a Hlinsku. (PaS) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury