Ekologické organizace se odvolaly

Region - 10. 08. 2021
Ekologické organizace se odvolaly

PRAHA / PARDUBICE - Ekologické organizace Greenpeace a Hnutí DUHA se stejně jako obec Veltruby v uplynulých dnech v řádné lhůtě odvolaly proti rozhodnutí úředníků Krajského úřadu Olomouckého kraje o výjimce z nových emisních limitů, kterou udělili uhelné elektrárně Chvaletice. Ta by umožnila elektrárně vyhnout se novým emisním limitům po dobu 6 let. Kvůli udělené výjimce by mohly Chvaletice vypustit přes 1 234 kg toxické rtuti a 1 157 tun oxidů dusíku nad limit. O výjimce tak bude znovu rozhodovat Ministerstvo životního prostředí, tentokrát již potřetí. 

 

Podle ekologických organizací a právních expertek Frank Bold nově udělená výjimka stále nesplňuje zákonné podmínky a nevypořádala se dostatečně s námitkami, kvůli kterým předchozí výjimky ministerstvo zrušilo.

 

Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA, říká: „Elektrárna Chvaletice měla čtyři roky na splnění nových emisních limitů nebo získání výjimky v mezích zákona. Místo toho trvá na příliš dlouhé a příliš velké výjimce, aby její majitel Pavel Tykač ušetřil na úkor zdraví lidí. Pokud Ministerstvo životního prostředí opravdu hájí naše životní prostředí, tak musí výjimku zamítnout i do třetice, ale také dohlédnout na to, aby Krajský úřad Pardubického kraje elektrárně okamžitě nastavil nové emisní limity, které začnou v celé EU platit od příští středy.“ (zr) Foto: greenpeace.org

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury