Vystoupejte v balónu

Město Pardubice - 16. 08. 2021
Vystoupejte v balónu

PARDUBICE - Velká událost, o které se všude mluvilo a psalo. To bylo přistání balónu francouzských větroplavců, které před 130 lety přinesl vítr z Prahy do Pardubic. Pozoruhodné výročí si v úterý 24. srpna připomene Východočeské muzeum v Pardubicích netradiční akcí – horkovzdušným balónem na zámeckých valech. Vznést do vzduchu se mohou i návštěvníci akce, která trvá od 17 do 20 hodin. Podmínkou konání jsou ale dobré povětrnostní podmínky.

 

„Psal se čtvrtek 13. srpna 1891 a Francouzi Louis Godard a Eduard Sourcouf podnikli let balonem Victor Hugo ze Zemské jubilejní výstavy v Praze do Pardubic. V Národních listech se dochovala reportáž z tohoto poněkud dramatického letu. Zaznamenal ji snad poručík hrabě Coudenhove, který se letu také účastnil. Napadlo nás, že bychom tuto událost mohli velmi hezky a elegantně připomenout na zámku,“ říká ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

 

Původně plánovaný termín 17. srpna se bohužel kvůli povětrnostním podmínkám nepodaří dodržet, akce je tedy plánována na náhradní termín 24. srpna. „Na rondelu směrem k městu připravíme horkovzdušný balón, který bude upoutaný a vystoupá do výšky 30 metrů. Vstup na valy je zdarma, zájemci o let balonem zaplatí 100 korun za osobu. Vstupenky se budou prodávat na místě,“ upozorňuje ředitel s tím, že aktuální informace o konání akce bude na webu a facebooku muzea.

 

Nad akcí převzal záštitu náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek: „Východočeskému muzeu se daří připomínat významná i pozoruhodná výročí regionálních dějin. Celý rok se konají akce k 500 letům od smrti Viléma z Pernštejna, vskutku renesanční osobnosti nadregionálního významu. Oproti tomu výročí přistání vzduchoplavců je událost drobná, ale výborně ilustrující dobu před 130 lety, kdy si naši předkové o aviatice mohli nechat jen zdát,“ podotýká Roman Línek.

 

Národní listy tehdy psaly: „Pražský výstavní balon nad Pardubicemi. Celé město bylo na nohou, když se objevil na obzoru. Plul nad námi ve výši asi půldruhého sta metrů a bylo patrno, že smělí vzduchoplavci hodlají zde sestoupiti. Bylo několik minut po půl osmé. Proud vzduchový unášel balon přes cukrovar, hotel Doskočilův, sklad páně Stausův přes nádraží, kdež na chrudimské silnici snesl se skoro až k zemi asi tři sta kroků od města. Ale opět zvedl se balon a plul volně dále v neveliké výši k Vinici, výletní to restauraci, asi čtvrt hodiny vzdálené, na vesničku Pardubičky, za nimiž konečně k zemi dopadl. Z Pardubic spěchalo tam na sta lidi, již přivítali větroplavce, zatím šťastně sestoupivší,“ cituje z tisku historik Jan Tetřev.

 

„K desáté hodině, když vyprázdněn, sbalen a složen byl balon, byli vzduchoplavci i s balonem za velikého vzrušení přivezeni do města. Balon uložen byl v domě p. barona Krause, hosté uvedeni do Měšťanské besedy. Dnes (v pátek) o osmé hodině ranní odjíždějí vzduchoplavci v kočárech na Kunětickou horu, aby si prohlédli starobylý slavný hrad,“ doplňuje z dobových novin Tetřev.

 

Dostat balón na zámek není snadné a pokud povětrnostní podmínky vzlet dovolí, bude to jedinečná příležitost nejen pro vášnivé fotografy. „Pozorovatelé nám fotografie balónu mohou posílat na e-mail soutez@vcm.cz – tři vylosovaní výherci dostanou rodinnou vstupenku do muzea a dárkové předměty,“ uzavírá Libánek. (skp) Foto: VČM (Historický snímek balónu na pražském výstavišti na konci 19. století)

Mohlo by vás zajímat:

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý

Pozor na sobotní omezení

Pozor na sobotní omezení

Pardubický vinařský maraton přinese rozsáhlé změny MHD