Velký jezdecký den

Region - 18. 08. 2021
Velký jezdecký den

SLATIŇANY - Třetí srpnovou sobotu, 21. 8., od 13 hodin pořádá Národní hřebčín Kladruby nad Labem Velký jezdecký den ve Slatiňanech. Akce s bohatým programem, která je oslavou výjimečného plemene starokladrubského koně a zároveň připomenutím loňského 75. výročí chovu starokladrubského vraníka ve Slatiňanech, se koná na nově vybudovaném kolbišti Na Rembáni.

 

Diváci se mohou těšit především na starokladrubské koně, a to jak v zápřeži, tak pod sedlem. Chybět nebude ani vystoupení hostů – jezdců a koní ze Zemského hřebčince Písek a privátních chovatelů. V rámci šestnáctibodového programu bude k vidění například kočárový koktejl s předvedením různých druhů zápřeží, vystoupení jezdkyň v dámských sedlech nebo velká jezdecká čtverylka šestnácti jezdců s osmi bělouši a osmi vraníky. Chybět nebudou ani ukázky parkurového skákání, uherská pošta, volné stádo vraných klisen a voltiž.

 

Součástí programu bude také návrat bratří Krausů z putování Českem na starokladrubských koních, a to v rámci natáčení závěrečného dílu nového cestopisu České televize Českem na koňském hřbetu.

 

V průběhu dne budou pokřtěny dvě nové knihy. Národní hřebčín vydal k výročí 75 let chovu vraníka ve Slatiňanech publikaci s názvem Výzkumná stanice pro chov koní ve Slatiňanech 1945–1992 s podtitulem Světla a stíny regenerace starokladrubského vraníka. Kniha, jejímž obsahem je magisterská diplomová práce Evy Jurečkové, mapuje nelehkou cestu regenerace vrané varianty starokladrubského koně. Publikace Marcely Slavíkové a Dalibora Gregora „Kladrubáčci – Emilka a kouzlo ročních období“ je třetím dílem úspěšné série vyprávění o starokladrubské klisně Emilce.

 

Před začátkem hlavního programu bude od 11 hod. pro návštěvníky zpřístupněna nově zrekonstruovaná krytá jezdecká hala, kde bude připravena výstava fotografií s názvem „Starokladrubští koně ve světě“ a výstava „Kůň pohledem památkové péče“, kterou připravil Národní památkový ústav. (zr) Foto: ANNA ZIMOVÁ

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života