Oprava nadjezdu se protáhne

Město Pardubice - 20. 08. 2021
Oprava nadjezdu se protáhne

PARDUBICE – Původní termín ukončení rekonstrukce nadjezdu Kyjevská, stanovený na letošní listopad, se ukázal být příliš optimistickým. Budeme se muset smířit s faktem, že konec náročné opravy důležitého dopravního tělesa, klíčového mimo jiné pro Pardubickou nemocnici, záchranku, ale i pro spojení do průmyslové oblasti východně od Pardubiček, nastane nejdříve v dubnu roku 2022.

 

Jaký bude mít prodloužení doby rekonstrukce nadjezdu Kyjevská na ekonomiku mnoha institucí, mimo jiné Dopravního podniku města Pardubic, bude jistě předmětem mnoha úvah a analýz. K nim se budeme postupně vracet. V tuto chvíli nás zajímalo, co je důvodem prodloužení doby rekonstrukce.

 

O informace jsme požádali Magistrát města Pardubic. Ve čtvrtek nám poskytl odpověď vedoucí odboru Kancelář primátora Radim Jelínek. Zveřejňujeme ji v plném znění.

 

Příčin prodloužení doby rekonstrukce je hned několik:

Při demoličních pracích na mostních římsách bylo nalezeno ztracené bednění říms, u kterého se prokázal výskyt azbestu. Na základě tohoto zjištění byly demoliční práce na římsách pozastaveny a vypracován technologický předpis pro odstranění materiálu mostních říms s obsahem azbestu, který byl jako součást hlášení prací s azbestem předán na Krajskou hygienickou stanici Pardubického kraje a následně odsouhlasen. Oproti standardnímu postupu demolice říms je na základě předloženého postupu nutné provést speciální opatření pro zajištění ochrany zdraví osob provádějících demolici a obyvatel vyskytujících se v oblasti demolice. Vzhledem k povaze zabudování azbestového materiálu do konstrukce říms (ztracené azbestové bednění je zalito betonem) nelze tento azbestový materiál separovat, a je tedy nutné celou část betonové římsy likvidovat jako nebezpečný odpad. Pro likvidaci nebezpečného odpadu byla vybrána skládka, která je kapacitně uzpůsobena k likvidaci požadovaného množství vybouraného materiálu s obsahem azbestu.

 

Po prvním zvednutí mostních polí byl proveden diagnostický průzkum stávajících ložisek a úložných prahů. Stávající ložiska vykazují značnou míru koroze a není je možné repasovat pro opětovné použití, jak předpokládala dokumentace pro provádění stavby. Na základě návrhu autorského dozoru je nutné odstranit všechna stávající ložiska a nahradit je elastomerovými ložisky, navíc u polí, které mají větší spád než 1,5 %, je nutné nově vyrobit a osadit atypické přídržné ložisko. Z důvodu postupu prací je dále nutné spustit a opětovně zvednout pole č. 8 a osadit přídržné ložisko. Po odbourání omítky v kotevní oblasti nosníků bylo dále zjištěno, že některé kotvy a kanálky předpínacích drátů nejsou dostatečně zainjektovány a bude nutné provádět dodatečnou injektáž kotev.

 

V průběhu rekonstrukce nadjezdu Kyjevská, došlo dle schváleného postupu prací ke zvednutí pole č. 13 a následné diagnostice stativa P 13 akreditovanou laboratoří - Kloknerova ústavu ČVUT. Na základě výsledků průzkumu bylo zjištěno, že vlivem působení bludných proudů v blízkosti železniční trakce a působení chloridů došlo k úbytku cca 50% třmínkové výztuže. Dále bylo zjištěno, že stativo je značně poškozeno trhlinami, zasahujícími až do předpínací výztuže. Na základě uvedených zjištění konstatoval projektant realizační dokumentace, respektive autorský dozor, že takto poškozený pilíř a stativo nelze sanovat ani zesílit tak, aby plnil svou funkci po dobu požadované životnosti. Projektant RDS, respektive autorský dozor navrhl odbourání stativa a pilíře do úrovně horní hrany základového pasu a zbudování nového pilíře a stativa.

 

V současné době se odhaduje konec rekonstrukce na duben 2022. Cena se změní, ale v tuto chvíli by to byl jenom nepřesný odhad nebo spekulace.“

 

Tolik odůvodnění příčin. Tématu se bude Týdeník Pernštejn i nadále věnovat. (zr) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres