Na Arnoštovi, U Vokolků, u Keltů

Region - 22. 08. 2021
Na Arnoštovi, U Vokolků, u Keltů

PARDUBICE / NASAVRKY - I Pardubický kraj a město Pardubice mají svoji filmovou přehlídku. Festival regionálního dokumentu a filmu nabídne poslední srpnový týden tři unikátní filmové dokumenty.

 

V úterý 24. srpna proběhne pardubická premiéra filmového dokumentu ATA, ve středu je na programu dokument Vokolkovi a ve středu film Allar.

Jem rád, že v Pardubickém kraji vznikají kvalitní dokumenty a že je kraj mohl podpořit,“ říká Roman Línek, náměstek hejtmana Pardubického kraje. K podpoře se připojuje i město Pardubice. „Díky Kulturnímu parku se zajímavé regionální dokumenty dostanou k široké veřejnosti, čehož si velmi cením,“ doplňuje Jan Mazuch, náměstek pardubického primátora.

 

V úterý 24. srpna se uskuteční pardubická premiéra nového filmového dokumentu ATA. V 18,00 hodin se bude promítat v podpalubí parníku Arnošt z Pardubic přímo na nábřeží Václava Havla.

Poté bude od 20,00 hodin následovat koncert českého písničkáře a skladatele Jaroslava Hutky v rámci projektu Srdce pro Václava Havla. Vstup je možný pouze přes předchozí registraci kvůli omezené kapacitě míst a protiepidemickým opatřením. Více informací k registraci na facebooku Kulturní park Pardubice.

 

Hraný dokument ATA otevírá bolestnou kapitolu české historie. Za snímkem stojí dvojice spojená značkou 11:11 Production, a to režisér Vít Mazánek a producent Lukáš Blažek. Díky jejich společnému čtyřletému úsilí se na plátna dostává snímek popisující nedávné dějiny naší země. Film mapuje období vykonstruovaného politického monstrprocesu, konaného v Litomyšli roku 1950, ve kterém bylo odsouzeno 24 lidí (převážně středoškolských studentů) k celkovému trestu 220,5 let vězení.

 

Ve středu 25. srpna získá Knihovní centrum u Vokolků filmový dokument Vokolkovi, který vznikl před čtyřmi lety jako vzpomínka na slavnou pardubickou uměleckou rodinu.

Promítání pro veřejnost proběhne ve 13, 14, 15 a 16 hodin v Knihovním centru U Vokolků na pardubickém Přihrádku.

 

Půlhodinový dokument zachycuje životní příběhy tří generací známé pardubické rodiny. Film přibližuje život Václava Vokolka, zakladatele rodinné firmy, ale především pak jeho umělecky nadané syny: Vlastimila, Vojmíra a Vladimíra. Snímek diváky seznamuje s nakladatelskými počiny Vlastimila Vokolka, představuje osobité fresky a instalace Vojmíra Vokolka i nelehkou životní cestu spisovatele Vladimíra Vokolka. Bratři Vlastimil, Vojmír a Vladimír Vokolkovi patřili k české umělecké avantgardě 30. let 20. století. Umělecké rehabilitace se jim po letech zákazů a zapomnění dostává až v posledních letech.

 

Filmovým dokumentem, který natočila Tereza Brázdová, provázejí historička umění Věra Matoušová, spisovatel Václav Vokolek a archeolog Vít Vokolek.

 

Ve čtvrtek 26. srpna se festival přesune do Země Keltů, na skanzen do Nasavrk, kde poběží film Allar. Promítání pro veřejnost proběhne ve 13, 14, 15 a 16 hodin. V rámci programu bude zdarma otevřen keltský skanzen. Bude tedy příležitost strávit odpoledne piknikem přímo v Zemi Keltů.

 

Příběh, kolem kterého se film Allar odehrává, zachycuje život na keltském sídlišti (oppidu) v době Samhainu, tedy ve dnech na přelomu října a listopadu. Hlavním námětem je vztah druida Allara a sirotka, kterému psanci zabijí matku, Kegana. Film zobrazuje vztah předků k duchovnímu tajemnému světu bohů a bohyň. Ve filmu hrají Václav Dušek, Václav Němec, Veronika Malá, Monika Němcová, Kateřina Falcová a Tomáš Jakoubek. Jako režisér se nelehkého úkolu ujal Vít Mazánek, který společně s Štěpánem Hakem také zpracoval námět a scénář. Pro Boii, z.s. v rámci projektu "Rozvoj keltského archeoparku Nasavrky" za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR vyrobila společnost Media company s.r.o. ve spolupráci s 11:11 production. Natočeno v Zemi Keltů (keltský skanzen v Nasavrkách) a okolí. www.zemekeltu.cz

 

Do projektu se zapojila i Východočeská televize TV V1, která dokument Vokolkovi a film Allar promítne i ve svém vysílání. (zr) Foto: www.lod cz (Na snímku loď Arnošt, na níž se uskuteční úvodní projekce s koncertem)

 

Mohlo by vás zajímat:

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku