Symbolická podpora

Město Pardubice - 23. 08. 2021
Symbolická podpora

PARDUBICE - Město symbolicky podpoří nezávislou Ukrajinu a vyvěsí v úterý 24. srpna na budově radnice ukrajinskou vlajku. Prapor tak na radnici zavlaje v den, kdy si Ukrajina připomíná 30 let od vyhlášení své nezávislosti na Sovětském svazu.



Právě v úterý 24. srpna tomu bude již 30 let, kdy byla vyhlášena a zároveň mezinárodně uznána nezávislost Ukrajiny na tehdejším Sovětském svazu. Chtěli bychom tímto gestem dát najevo, že chápeme těžkou situaci, která v území nadále panuje a že město Pardubice podporuje nezávislost Ukrajiny a ukrajinského lidu, který ve své zemi usiluje o budování demokratických hodnot a zároveň čelí okupaci části svého území ze strany Ruské federace,“ popisuje podstatu vyvěšení ukrajinské vlajky jeho iniciátor a zastupitel města Jan Hrabal.



Vyhlášení nezávislosti Ukrajiny předcházelo 16. července 1990 přijetí rezoluce o státní suverenitě Ukrajiny Nejvyšším sovětem Ukrajinské sovětské socialistické republiky a v říjnu 1990 v Kyjevě za nezávislost demonstrovaly už desetitisíce lidí. Nejvyšší sovět přijal deklaraci nezávislosti Ukrajiny 24. srpna a na tento den také připadají oslavy dne nezávislosti, kterými si Ukrajina připomíná dobu, kdy získala skutečnou, mezinárodně uznanou nezávislost. Autorem deklarace přitom byl sovětský disident Levko Lukianenko, který strávil v sovětských věznicích a gulazích téměř třicet let a který se po návratu na Ukrajinu pustil v roli poslance do boje za nezávislou zemi. (iko) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý