Také na téma Ostřešanské spojky

Region - 27. 08. 2021
Také na téma Ostřešanské spojky

PARDUBICE - Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal ve čtvrtek s generálním ředitelem Správy železnic Jiřím Svobodou. Řeč byla o možnosti čerpání evropských fondů v rámci programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polsko na období 2021 – 2027, železniční stanici v Dolní Lipce či o Ostřešanské spojce.

 

Jedním z cílů programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polsko na období 2021 – 2027 je také modernizace přeshraničních železničních tratí a přeshraniční homologace železničních souprav. V našem kraji by se to mohlo jednat například o elektrifikaci do Králíků. Podmínkou pro čerpání těchto zdrojů je partner na polské straně. Určitě budeme chtít, pokud bude možnost, využít všechny potenciální evropské zdroje, a budeme proto se Správou železnic dál jednat,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

 

Tématem jednání byl také další osud železniční stanice v Dolní Lipce, kde chce kraj vybudovat ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií ze Žamberka železniční muzeum. „V tuto chvíli máme objekty od Správy železnic v pronájmu a deponujeme zde celé léto parní vlaky. Zároveň s tím řešíme potřebné kroky, abychom získali pozemky a budovy do krajského majetku pro další využití. Správa železnic nyní začíná zpracovávat znalecký posudek, čímž se také přibližuje možnost převodu do krajského majetku,“ řekl hejtman Martin Netolický.

 

Ten se zajímal také o další osud takzvané Ostřešanské spojky. „Osobně jsem zastáncem Ostřešanské spojky, protože by se odstranila úvrať v Rosicích a tím se zrychlilo cestování na trati z Jaroměře směrem na Chrudim a Havlíčkův Brod,“ uvedl hejtman, kterého generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda informoval o tom, že na vybudování Ostřešanské spojky bude zadáno vypracování studie proveditelnosti na celou větev trati právě až do Havlíčkova Brodu.

 

Jiří Svoboda také přislíbil, že se Správa železnic pokusí vylepšit komfort cestujících v zastávce Předhradí nedaleko hradu Rychmburk. „O stav zastávky a lepší komfort pro cestující, kteří se chtějí vydat na Rychmburk vlakem, se zajímal náměstek pro dopravu Michal Kortyš. Domluvili jsme se, že Správa železnic prověří možnosti, jak tuto zastávku, která nebyla v minulosti příliš využívaná, ale s rozvojem Rychmburku by se mohla stát místem s větší koncentrací lidí, upravit tak, aby se pohodlí cestujících zvýšilo,“ doplnil hejtman Martin Netolický. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života