O skupině Jana Žemly

Region - 23. 03. 2024
O skupině Jana Žemly

PARDUBICE - Dvě velké mezinárodní konference, semináře, výstavy, v neposlední řadě publikační činnost. Tak by se v kostce dala shrnout programová nabídka, kterou připravil Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) na rok 2024. Jednou z priorit je prezentace konkrétních témat přímo ve vybraných městech České republiky. První podvečer z nového cyklu seminářů s názvem Třetí odboj v regionech se uskuteční v pondělí 25.3. od 16 hodin posluchárně EB-E2 Univerzity Pardubice ve Studentské ulici.

 

V rámci úvodního setkání představí historikové Martin Tichý a Luboš Kokeš z Ústavu pro studium totalitních režimů genezi vzniku a souvislosti spojené s činností „protistátní“ skupiny Jana Žemly.

 

Na přelomu 40. a 50. let 20. století se Československem prohnala vlna politických procesů. Jejich prostřednictvím vládnoucí režim nemilosrdně likvidoval jakékoliv pokusy o protikomunistický odboj, současně však Státní bezpečnost v řadě případů činnost jednotlivců či celých skupin sama provokovala, aby následně potenciální odpůrce s velkou pompou zlikvidovala,“ vysvětluje historik Luboš Kokeš z Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze.

 

Právě na Pardubicku vyvrcholila činnost StB v souvislosti s vraždou Lubomíra Josefa Krátkého (19), syna komunistického prominenta, v lednu 1949 zatčením rozsáhlé skupiny osob. Státní soud následně vynesl jeden trest smrti, další obviněné odsoudil k odnětí svobody v souhrnné výši 268 let.

 

Jedná se o pilotní večer z připravovaného cyklu debat o třetím odboji, jehož záměrem je postupně navštěvovat česká města a představit protikomunistickou činnost přímo v oblastech, kde se odehrávala.


Další chystané podvečery jsou ve stadiu příprav, o jejich tématu, místě a času konání budou organizátoři včas informovat prostřednictvím webových stránek a sociálních sítí. (TZ – PJ) Reprofoto: ÚSTR (Na snímku Jan Žemla)

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu