Cenné dokumenty a svědectví

Region - 12. 04. 2024
Cenné dokumenty a svědectví

PARDUBICE - Státní okresní archiv představuje ve svých prostorách na Bělobranském náměstí soubor dokumentů a fotografií, které shromáždil sběratel František Steklý na téma 1. světové války. Zabýval se především jejími účastníky z Pardubicka, Chlumecka a Novobydžovska. Výstava potrvá do 29. dubna a k vidění je vždy v pondělí a ve středu.

 

„Pan inženýr Steklý navštívil za uplynulých 20 let řadu bojišť 1. světové války. V archivech sestavoval databázi účastníků války z regionu a jeho práce se stala základem knihy o legionářích okresu Pardubice z roku 2006. Od té doby se databáze značně rozrostla. Návštěvníkům tady dává nahlédnout také do dobové literatury, fotografií, ale třeba také do dobové korespondence bohdanečského lékaře Rudolfa Průchy, kterou vedl se svou budoucí manželkou během svého válečného působení po Evropě. Tato korespondence byla v loňském roce využita v podobě představení Východočeského divadla v prostorách Automatických mlýnů,“ komentoval výstavu náměstek hejtmana Roman Línek.

 

„Měli jsme v rodině dva legionáře a tato tematika mě vždy velmi zajímala. Ale až po odchodu do důchodu v roce 2002 jsem měl víc času se tomu věnovat. Začal jsem bádat v archivech, dávat dohromady různé zdroje informací a také jsem začal cestovat po místech, kde Češi bojovali a mnohdy také umírali,“ prozradil svou motivaci František Steklý, který procestoval bojiště v Slovinsku, Černé Hoře, v Polsku, na Ukrajině, v Itálii a ve Francii.

 

„Velmi jsme uvítali, že pan Steklý, který během vernisáže oslavil 85. narozeniny, věnoval celou svou sbírku dokumentů, fotografií a dalších věcí našemu archivu, aby tak zůstaly zachovány pro další generace. S touto tematikou mohou nadále pracovat i další badatelé,“ uvedl vedoucí Státního okresního archivu Ladislav Hloušek. (zun) Foto: Pk (Na snímku vlevo František Steklý s náměstkem hejtmana Romanem Línkem)  

Mohlo by vás zajímat:

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024