Otevřená a inspirativní

Město Pardubice - 19. 03. 2024
Otevřená a inspirativní

PARDUBICE - Místní ateliér Med Pavlík architekti se stal vítězem architektonické soutěže na výstavbu nové ZUŠ v Polabinách a městu zpracuje všechny stupně projektové dokumentace pro výstavbu nové základní umělecké školy. Návrh, který má ambici naplnit všechny potřeby školy a vytvořit z ní regionální kulturní a kreativní centrum, počítá s kapacitou až 1200 dětí.

 

„Návrh nové budovy Základní umělecké školy respektuje urbanistický koncept sídliště v Polabinách a bude prvním jednotným působištěm pro školu po více než 55 letech. Tento vývoj přinese mnoho výhod jak pro děti, tak pro učitele. Soustředit všechny zdroje a aktivity na jednom místě zlepší efektivitu výuky a umožní škole lépe plánovat a organizovat své programy a události. Nová budova nabídne výuku ve všech čtyřech vyučovaných oborech, v tanečním, hudebním, výtvarném a literárně-dramatickém,“ řekl ke kvalitnímu projektu nové ZUŠ 1. náměstek primátora odpovídající za ekonomiku, rozpočet a školství Jakub Rychtecký s tím, že stávající provoz ZUŠ je roztříštěn do několika budov, v některých z nich musí škola platit komerční nájem. Naopak některé nebytové prostory v majetku města, bude moci město využít jinak nebo prodat jako nepotřebný majetek.

 

Rozhodnutí radnice vybudovat novou ZUŠ na pozemcích města v ulici Stavbařů padlo v souvislosti na rozhodnutí přesunout Základní školu a Praktickou školu Svítání do nově zrekonstruovaného objektu v ulici Klášterní. „V rozhodování hrál roli i ekonomický aspekt, protože demolice a následně nová výstavba školy vychází finančně daleko lépe než kompletní rekonstrukce stávajícího nevyhovujícího objektu. Náklady na projekční práce, které máme pokryty v rozpočtu města, jsou ve výši bezmála 13,8 milionů korun. Výstavba nové zušky by měla podle návrhu stavby stát 286 miliónů korun bez DPH. Budova školy je bezbariérová a jednoznačně dává najevo, že je to vzdělávací a kulturní aréna s jedinečným sebevědomím a bude poskytovat vysoce kvalitní zázemí pro děti a pedagogy,“ doplnil Jakub Rychtecký.

 

Škola nabízí otevřenou a inspirativní vnitřní krajinu pro přirozené a přátelské setkávání žáků, učitelů, rodičů a zájemců o umění. Prostorově pestré vnitřní prostředí se svěží atmosférou prostoupené střešní zahradou chráněnou před pohledy z okolních bytových domů nabízí příjemné podmínky k výuce a k různým formám kulturního a společenského života.

 

„Výběr vítězného návrhu byl organizačně zdlouhavý proces. Vše nakonec vedlo k výběru návrhu, který nejlépe vyhovoval potřebám ZUŠ v Polabinách. Těším se na to, jakým způsobem bude nové prostředí školy přispívat k rozvoji uměleckých schopností dětí v této oblasti. Pokud si udržíme i nadále velmi optimistický pohled, stavba by mohla začít zhruba ve druhé polovině roku 2026,“ uvedl k novému působišti polabinské ZUŠ její ředitel Jiří Kabát.

 

Srdcem budovy je atrium, které je myšleno jako hlavní komunikační uzel a místo společného setkávání.  Součástí atria je hlavní schodiště a pobytové schody, na kterých lze uspořádat i menší představení s návazností na velký sál. „Kavárna s možností pořádání menších hudebních akcí je propojena s foyer. Veškeré prostory, střešní zahrady a foyer jsou přístupné nejen pro žáky, ale i pro jejich doprovod. Víceúčelový sál přináší kvalitní podmínky pro poslech akustické hudby včetně symfonického orchestru. Jednotlivé tvůrčí obory jsou odděleny tak, aby se navzájem nerušily a poskytovaly příjemné pracovní a studijní prostředí,“ okomentoval vítězný návrh nové ZUŠ architekt Tomáš Med z ateliéru Med Pavlík architekti.

 

Nová ZUŠ má potenciál být nejen špičkovou vzdělávací institucí, ale zároveň i významným kulturně – kreativním centrem Polabin a Pardubic, kde se lidé budou setkávat, inspirovat a sdílet svůj zájem o umění. (ido) Vizualizace: MmP

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií