Kolik je na stromě kraslic?

Město Pardubice - 22. 03. 2024
Kolik je na stromě kraslic?

PARDUBICE - Už příští týden začínají velikonoční svátky a radnice letos přichází s novinkou – velikonoční výzdobou v centru města. Prostranství u kostela svatého Bartoloměje ozdobila téměř dvoumetrová velikonoční vejce, dvojice slaměných zajíců a tisíce kraslic.

 

Inspirací pro celou akci byla výzdoba ze zámku Kačina, který před dvěma lety zkrášlila velká velikonoční vejce, ale také článek o rekordním počtu kraslic zavěšených na jednom stromě, kterých bylo přes 30 tisíc. To mě zaujalo a chtěla jsem něco podobného dostat i do Pardubic a oživit tím velikonoční atmosféru v centru města,“ přiblížila prvotní myšlenku celé akce náměstkyně primátora Jiřina Klčová a dodala, že společně s kolegy z oddělení kultury se nakonec dohodli na kombinaci maxi vajec, zavěšených kraslic a slaměných zajících.

 

Prostor v blízkosti kostela svatého Bartoloměje včetně přilehlého stromu tak nově zdobí tři obří vejce, které ozdobili ve Východočeském divadle Pardubice. „Maxi vejce ozdobila malířka a kašířka Veronika Thérová ve výrobních dílnách Východočeského divadla. Kraslice nám nazdobily děti z osmi základních pardubických škol,“ informovala vedoucí oddělení kultury a cestovního ruchu Jana Fiedlerová a dodala, že zapojenými školami byly ZŠ Polabiny 1, ZŠ A. Krause, ZŠ Svítkov, ZŠ Bratranců Veverkových, ZŠ Studánka, ZŠ Staňkova, ZŠ Josefa Ressla a ZŠ Štefánikova.

 

Zavěšená vajíčka, jejichž instalaci a budoucí deinstalaci zajišťují Služby města Pardubic, jsou převážně malované kraslice, nicméně najdou se i vejce polystyrenové či papírové. Kraslice jsou zdobeny různorodými technikami jako je kašírování, ubrousková technika, vlna, bavlnka, tempery, fixy, lepené ovesné vločky, flitry nebo textilní dekorace. Dvojici slaměných zajíců, kteří celou instalaci doplňují, vytvořila výtvarnice Jana Macková.

 

Počet vajíček zatím nechce radnice prozradit, protože připravila tipovací soutěž. „Je to tak, celkový počet kraslic, které děti nazdobily, je hádankou pro Pardubáky. Můžeme napovědět, že jich bylo tolik, že se všechny na strom nevešly. Zbytek jsme tedy rozdělili mezi Zelenou bránu, pardubický zámek a krajskou knihovnu. A soutěžní otázka zní – kolik dohromady kraslic děti nazdobily? Kdo se do čtvrtka 28. března na Facebooku města nejvíc přiblíží správnému počtu, získá dárkový balíček od města Pardubic,“ láká náměstkyně Klčová.

 

Velikonoční koutek bude část náměstí Republiky zdobit ještě týden po Velikonocích. A radnice věří, že potěší jak obyvatele města, tak návštěvníky a přispěje k navození velikonoční atmosféry v centru Pardubic. (kvl) Foto: MmP

 

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií