Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Město Pardubice - 11. 04. 2024
Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

PARDUBICE - V úterý odpoledne přivítali zástupci města ve společenském sále skupinu středoškolských tchaj-wanských studentů, kteří jsou v Pardubicích na výměnném pobytu na pozvání gymnázia Mozartova.

 

„Výměnné pobyty jsou pro středoškoláky skvělou příležitostí. Nejenom, že si vylepši angličtinu, ale také díky tomu poznají nové zvyky a tradice a získají jedinečná přátelství. Věřím, že svých zkušeností budou v budoucnosti ještě hodně těžit,“ vyjmenoval benefity primátor Jan Nadrchal. Ten studenty přivítal ve společenském sále, ve kterém si návštěva z Tchaj-wanu vyslechla přednášku plnou informací o Pardubicích. Následně proběhla debata, ve které si obě strany vyměňovaly dosavadní zážitky z pobytu, kdy například tchajwanští studenti ocenili českou kuchyni.

 

Celkem na dva týdny jsou Pardubice domovem pro 15 středoškoláků z jihotchajwanského města Kaohsiung. Mladí Tchaj-wanci, ve věku od 16 do 17 let, jsou umístěni v rodinách studentů gymnázia Mozartova. „V týdnu se tato česko-tchajwanská skupina účastní řady exkurzí a naučných programů. Nevynechali ani návštěvu unikátního vzdělávacího centra Sféra. Současně poznávají i jiná města než jen Pardubice, navštívili už i Prahu, Kutnou Horu a chystají se i do Olomouce,“ přiblížila program vedoucí úseku vnějších vztahů pardubického magistrátu Hana Svobodová a dodala, že o víkendu si studenti zaběhnou i Lidový běh Vaňka Vaňhy.

 

Na programu mají také návštěvu festivalu Jeden svět, kde zhlédnou dokument s názvem Neviditelný národ, který zachycuje život současné tchajwanské prezidentky a výzvy, kterým čelí.

 

V prosinci se vypraví skupina studentů z gymnázia Mozartova na dva týdny do Kaohsiungu. (kvl) Foto: MmP

 

Mohlo by vás zajímat:

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály