Zdeněk Stehno (1946-2021)

Pardubice - 20. 01. 2021
Zdeněk Stehno (1946-2021)

 

PARDUBICE – Ve věku 74 let zemřel na komplikace spojené s covidem 19 Zdeněk Stehno.

Navždy odešel malý velký muž. Kamarád, s nímž se dalo sedět do rána a stále bylo o čem se bavit. Člověk, který měl své názory, za nimiž si pevně stál. Neuvěřitelně sečtělý vzdělanec, ale rovněž svéráz, bohém... Člověk kreativní, až hrůza, říkalo se o něm právem. Přitom jednou nahoře, jednou dole.

Vybudoval slušnou firmu, ale jeho rodinní příslušníci byli jiného názoru na její další směrování a udělali se sami pro sebe. Zůstal sám, ale i tak pomohl díky své neskutečné analytické hlavě spoustě místních politiků do křesel. Především „modří“ vědí. Přitom od narození byl po svém otci sociální demokrat. Dokázal pracovně zastávat i ryze pravicové názory. V oblasti P. R. prostě uměl a držel se hesla „Koho chleba jíš, ...“. Při osobním rozhovoru už tak radikální, co se týče angažovanosti, nebyl. Uměl vše zhodnotit s nadhledem jemu vlastním. Desítky hodin strávených s ním u drinků měly vždy nějaký význam. A hlavně přínos. Ač mohly být jeho názory nadmíru kritické, třeba i neuvěřitelné, většinou měl pravdu. Projevilo se to nikoli hned, ale třeba až za pár let.

Na svůj věk a přes zdravotní problémy spojené i s poněkud netypickou životosprávou byl vždycky až nepochopitelně vitální. Snídali jsme po probdělé a prohýřené noci v mlíčáku nebo v golfovém resortu. Podle financí. Naposledy jsme spolu seděli v říjnu, v historickém centru Pardubic. Moji dvanáctiletou dcerku, která se za námi zastavila pro dárek, dokázal svým empatickým přístupem tak neskutečně motivovat k četbě, že jsem tehdy neměl slov… Na něco podobného nejspíš balil i ženy, jak jsem pochopil. Některé se za něj i provdaly. Zdeňku, kamaráde, U Bílého koníčka, u toho kulatého stolu, nám všem budeš chybět. BOHUMIL ROUB

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Na podzim se rozhodne

Na podzim se rozhodne

Blíží se druhá šance na startovací byty pro mladé v roce 2024

Přelouč ovládne Pobřežní festival

Přelouč ovládne Pobřežní festival

Putyka, ve které se skáče, a herec, který zpívá

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Manévr v jednosměrce opilci za volantem nevyšel. Naboural do zaparkovaného auta

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání