Sál Jana Kašpara jako vzor

Očkování - 22. 01. 2021
Sál Jana Kašpara jako vzor

 

PARDUBICE - Do sálu Jana Kašpara v budově krajského úřadu, který slouží od úterý jako pardubické očkovací centrum, přijeli ve čtvrtek starostové měst, ve kterých by měla vyrůst další regionální očkovací centra. Kromě starostů měst, ve kterých sídlí krajské nemocnice, se o fungování centra zajímali také někteří další představitelé měst jako Hlinsko či Polička.  V sídelních městech nemocnic by měla být centra vytvořena nejpozději k 1. únoru tak, aby nebyl zatěžován provoz jednotlivých oddělení nemocnic. 

„I nadále počítáme s tím, že v Chrudimi, Litomyšli, Svitavách a Ústí nad Orlicí vytvoříme očkovací centra dle možností města, a to například v kulturních domech či v areálu nemocnice, ale tak, aby se centrum nenacházelo na oddělení, které by se v dohledné době mohlo znovu otevřít pacientům. Například Svitavy zvolily multifunkční centrum Fabrika, kde v těchto dnech finišují přípravy. Proto jsme chtěli i ostatní starosty seznámit s praktickým fungováním našeho centra, protože těch úkonů, které je nutné zařídit a připravit, je opravdu mnoho a i my postupně zlepšujeme naše centrum, a to včetně jednotného a posíleného navigačního systému,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který hodlal během pátku navštívit všechna zamýšlená očkovací centra ve zmíněných městech.

Podle náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaely Matouškové je v tuto chvíli jasné, že očkovací centra v obcích s rozšířenou působností vzniknou později, než původně zamýšlený začátek března. „V současné době víme, že plánovaná kapacita pěti očkovacích center v našem kraji, ve kterých budeme očkovat vakcínou Pfizer, bude dostatečná, protože dodávky vakcíny budou menší, než jsme plánovali. Co se týká dodávek vakcíny od společnosti Moderna, ty využijeme pro očkování v sociálních službách, jejichž klienti jsou mezi dalšími prioritními skupinami,“ uvedla Matoušková. Rovněž upozornila, že jak vakcína společnosti Pfizer, tak společnosti Moderna má určené skladovací a manipulační postupy, které v podstatě vylučují jejich větší rozprostření do území a tím přiblížení k našim spoluobčanům.  Větší naději nám přinese vakcína od společnosti Astra Zeneca. (DoB)

Mohlo by vás zajímat:

Očkování v sále Jana Kašpara v plném proudu

Očkování v sále Jana Kašpara v plném proudu

Prozatím se zde činí dva týmy přesunuté z Pardubické nemocnice

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem