Pokud Praha, tak my také

Region - 01. 06. 2022
Pokud Praha, tak my také

PARDUBICE - V návaznosti na dnešní informaci, že hlavní město Praha uzavře své Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině k 15. červnu, rozhodla strategická skupina vytvořená při Bezpečnostní radě Pardubického kraje o stejném kroku. Ten je však podmíněn reálným ukončení provozu pražského centra.

 

Podle hejtmana a předsedy krajské bezpečnostní rady Martina Netolického není možné tímto způsobem vytvářet tlak na ostatní kraje, a to především na ty, které leží na hlavním železničním koridoru na cestě do Prahy a jsou tak přirozeně také více zatížené.

 

„Řešení přijímání uprchlíků z Ukrajiny a jejich registrace na krajských asistenčních centrech není izolovanou záležitostí jednoho či druhého kraje, ale otázkou komplexního řešení. Avízo uzavření asistenčního centra v Praze k 15. červnu považuji za jednoznačně nekolegiální krok, který ve výsledku situaci ještě zhorší. Uzavření centra rozhodně nezabrání komukoliv, aby do Prahy přijel, protože Prahy byla, je a bude vždy přirozeným centrem republiky. Mohlo by naopak docházet k tomu, že se lidé budou pohybovat po městě bezprizorně nebo budou vysazováni ve městech, která leží na hlavním železničním koridoru před či za Prahou, což je pro mne zcela nemyslitelné,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který bezprostředně po avízu ze strany hlavního města svolal jednání strategické skupiny, ve které jsou také ředitelé krajských ředitelství policie a hasičů.

 

„Na základě konzultace s kolegy z Policie České republiky a Hasičského záchranného sboru České republiky jsme se rozhodli, že pokud dojde k uzavření asistenčního centra v Praze, tak ke stejnému dni uzavřeme také naše asistenční centrum. Nenecháme se takto silou tlačit ke zdi na základě dat, která nejsou přesná a neodpovídají realitě. Místo toho, aby probíhala konstruktivní debata a hledalo se řešení, tak jsou nám dávána ultimáta, která rozhodně nechceme a nemůžeme akceptovat,“ řekl Netolický s tím, že prostřednictvím tajemníka Bezpečnostní rady Pardubického kraje bude ještě dnes informováno Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině. (DoB) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života